«Бейо Україна» тестує вирощування спаржі з насіння
На Тернопільщині у фермерському господарстві Володимира Іщука компанія «Бейо Україна» два роки тому заклала експериментальну ділянку з вирощування спаржі. Цієї весни в господарстві планують отримати перший тестовий урожай.
Про це повідомляє журнал «Плантатор».
Менеджер компанії «Бейо Україна» Володимир Дервальд розповів, що експеримент стартував у 2018 році. Основне завдання досліду: з’ясувати, які результати дає вирощування аспарагусу з насіння через розсаду, наскільки такий спосіб закладання спаржевих плантацій є практичним та економічно доцільним для фермерів в Україні.
Зазвичай фермери здійснюють садіння однорічною розсадою (розеткою спаржі), вирощеною в розсадних господарствах. Однак розсада коштує дорожче порівняно з насінням, що для українських фермерів –– надзвичайно вагомий аргумент. Крім того, з насінням менше логістичних проблем порівняно з розсадними рослинами, його легше імпортувати. Та й партію під потреби клієнта сформувати простіше.
На початку квітня 2018 року в касети на 160 і на 96 чарунок було висіяно два гібриди білої спаржі «Бейо Заден»: Кумулюс F1, який є еталоном за смаковими якостями, та Пріус F1 –– надранній гібрид, що також може вирощуватися для отримання зелених пагонів. Паралельно з вирощуванням спаржі з насіння в господарстві висадили ті самі гібриди через кореневище (розетки).
Крім того, на початку травня 2019 року в касети на 160 чарунок було висіяно ще два гібриди спаржі «Бейо Заден»: перший зелений безантоціановий гібрид Бахус F1 та фіолетовий гібрид Ерасмус F1, який має надзвичайний попит на світовому ринку. У ґрунт касетну розсаду висадили наприкінці червня. До настання холодів рослини встигли сформувати по 4–7 пагонів і увійшли в період спокою з достатнім потенціалом для відновлення вегетації.
У цілому експериментальні посіви у відкритому ґрунті, що включають рослини спаржі, висаджені з розеток та вирощені з насіння, займають площу 0,5 га.
Цього року в господарстві планують отримати перший товарний урожай гібридів Кумулюс F1 та Пріус F1. Очікують, що збирання почнеться наприкінці березня. Обсяги будуть невеликими, серед варіантів збуту фермер розглядає оптовий ринок «Шувар» у Львові.
Читайте також:Для промислового вирощування спаржі з насіння використовують тільки гібриди
Додати коментар