На врожайність картоплі найбільше впливає органо-мінеральна система удобрення
Науковці Житомирського національного агроекологічного університету встановили, що органо-мінеральна система удобрення гній 37,5 т/га + N12,5Р10К17,5 підвищує урожайність картоплі на 33 т/га, що на 65% більше, за біологічний контроль.
Про це повідомляє AgroTimes.
Дослідження проводились упродовж 2012–2014 рр. на дослідному полі Житомирського національного агроекологічного університету (поблизу с. Великі Горбаші Черняхівського району на Житомирщині). Ґрунт на ділянках — ясно-сірий лісовий супіщаний на лесуватому суглинку. За умістом гумусу, забезпеченням елементами живлення він належать до слабозабезпечених, має середньокислу реакцію ґрунтового розчину.
Для досліджень підібрали ранній сорт картоплі Беллароза.
Попередник — конюшина на насіння, після обмолочування якої солому загортали в ґрунт на всьому полі, включаючи біологічний контроль. На сидерат вирощували редьку олійну. Картопля вирощувалася в короткоротаційній сівозміні за шести систем удобрення: біологічний контроль; органічна (гній 50 т/га); органо-мінеральна — 50% органічних + 50% мінеральних добрив (гній 25 т/га + N25Р20К35); органо-мінеральна — 75% органічних + 25% мінеральних добрив (гній 37,5 т/га +N12,5Р10К17,5); органічна (сидерати 20 т/га); мінеральна (N50Р40К70).
Органічні речовини, що надходять до ґрунту, зменшують його щільності та покращують умови росту, розвитку рослин та сприяють формуванню врожаю бульб картоплі. За органо-мінеральної системи удобрення в четвертому варіанті зменшилася щільність ясно-сірого супіщаного ґрунту до 1,16 г/см3 у шарі ґрунту 0–10 см і до 1,25 г/см3 у шарі ґрунту 10–20 см. Цей агрозахід забезпечив приріст урожаю на 13,1 т/га, порівняно до біологічного контролю.
В середньому за три роки проведення досліджень на сорті Беллароза на біологічному контролі була найменша товарність бульб 84,2%, за органо-мінеральної системи удобрення гній 37,5 т/га + N12,5Р10К17,5 — найбільша 90,6%.
Читайте також:Урожайність картоплі зросла під дією препаратів на основі мікроорганізмів
Додати коментар