Овочі-Ягоди-Сад

Надійний захист картоплі дав змогу ПП «Імпак» отримати врожай навіть за несприятливих умов

Захист картоплі для будь-яких умов

Захист картоплі для будь-яких умов
Олександр Колодницький, заступник директора із рослинництва ПП «ІМПАК»

Надійний захист перевіреними препаратами дав змогу одному з найбільших промислових виробників столової картоплі в Україні –– ПП «Імпак» –– отримати навіть за несприятливих погодних умов врожайність бульб на рівні 35 т/га на богарі і 50 т/га на поливі.

ПП «Імпак» в аграрному колі особливого представлення не потребує. Це один із найбільших в Україні промислових виробників столової картоплі. Господарство обробляє 5,5 тис. гектарів землі, з яких понад 400 гектарів відведено під картоплю. Мають два виробничі майданчики для цієї культури: один знаходиться в містечку Андрушівка, другий — у селі Словечне Овруцького району на Житомирщині.

Торік в Андрушівці під картоплею було зайнято 117 га, майже всі площі –– на крапельному  зрошенні. У селі Словечне картоплю вирощували на богарі на площі 284 га. Погодні умови попереднього сезону були доволі специфічними, однак, незважаючи на це, господарству вдалося отримати достойні врожаї. Велику роль у цьому зіграла продумана система захисту рослин, чільне місце в якій займають препарати компанії «Сингента», а також якісне налаштування техніки для проведення захисних обробок.

Про плани та перспективи вирощування картоплі в ПП «ІМПАК» розповів заступник директора із рослинництва Олександр Колодницький.

— Олександре, як ви оцінюєте сезон 2020 року, яким він був для вашого господарства?

— Минулий сезон був не дуже сприятливим для картоплярів. Весною через невчасні дощі нам довелося затриматися із посадкою, натомість потім почалася спека і посуха, через що рослини картоплі відчували нестачу вологи.

В Андрушівці ми маємо можливість поливати картопляні поля: за допомогою поливних установок барабанного типу Bauer (Австрія) і спринклерного поливу. Але торік була така повітряна посуха, 30–35% вологості в повітрі, що забезпечити гарне зволоження ґрунту було важко, багато води випаровувалося. Намагалися поливати вночі. У Словечному поливу в нас немає, і там практично до кінця збирання картоплі не було дощів.

Звісно, така несприятлива погодна ситуація мала наслідки. Бульби зав’язалися, але набрати товарних якостей через нестачу вологи не змогли. Через це ми не добрали врожай: урожайність у Словечному торік становила 35 т/га, тоді як у позаминулому році — 40–65 т/га залежно від сорту. В Андрушівці на зрошенні отримали більше: 50 т/га.

— На поточний рік прогнози більш оптимістичні?

— Ця зима за погодними умовами краща, ніж попередня. У нас випало трохи снігу, ґрунт наситився вологою. Крім того, були морози, що для ґрунту дуже добре, бо земля перемерзає і відпочиває: змінюється структура ґрунту, він розпушується. Сподіваюся, що навесні вологи додасться. Принаймні, є передумови, що наступний вегетативний сезон буде кращим.

— В умовах стресових погодних ситуацій рослини стають вразливішими до хвороб і шкідників. Як вирішуєте це питання? Адже зрештою вам вдається досягати непоганих урожаїв.

— Ми вже багато років тісно співпрацюємо з компанією «Сингента». Широко використовуємо ЗЗР цієї фірми, бо вже переконалися, що вони надійно забезпечують захист картоплі від посадки до збирання, а також послуговуємося сервісами компанії. Наприклад, у цьому році перед початком сезону вирощування ми віддали в лабораторію «Сингенти» зразки насіннєвої картоплі усіх сортів, які хочемо вирощувати. На тести щодо грибних інфекцій отримали результат дуже швидко, трохи довше чекали на результати тестів на зараженість бактеріями та вірусами. За результатами дослідження спеціалісти компанії запропонували нам схему захисту картоплі: підбір препаратів, дозування, схеми внесення тощо.

–– Розкажіть детальніше про схему захисту картоплі. Які препарати використовуєте?

Зазвичай під час посадки картоплі обробляємо бульби препаратами Селест Топ 312.5 FS та Юніформ 446 SE.

Селест Топ –– інсекто-фунгіцид для комплексного захисту картоплі від ризоктоніозу, альтернаріозу, парші, ґрунтових та наземних шкідників.

Юніформ –– системний фунгіцид, який забезпечує довготривалий захист проти кореневих хвороб.

Таке протруювання посадкового матеріалу забезпечує дружні сходи, надійний захист від ризоктоніозу й інших кореневих хвороб та шкідників.

Під час вегетації від альтернаріозу та фітофторозу обробляємо посадки картоплі фунгіцидом Ревус Топ 500 ЄС. У кінці вегетації знищуємо патогени препаратом Ширлан 500 SC.

— Як часто обробляєте картоплю від хвороб та шкідників?

— Ми проводимо обробки превентивного характеру, тобто не чекаємо, коли наші рослини захворіють і їх доведеться інтенсивно лікувати, а обробляємо поля з профілактичною метою. Раніше ми обробляли рослини від хвороб через кожні 10–14 днів, але останні два роки робимо це через кожні сім днів. Перший раз обробляємо фунгіцидом, коли картопля досягла висоти 10–15 см, і далі кожні сім днів протягом усього процесу вегетації. Останній захисний препарат вносимо за день до проведення десикації.

Щодо шкідників, то певний час їх розвиток стримує інсектицид Селест Топ, який ми використовуємо для протруєння посадкового матеріалу. Якщо обробки інсекто-фунгіцидом Селест Топ не вистачає для захисту картоплі від колорадських жуків на весь вегетативний сезон, у процесі розвитку рослин проводимо додаткові обробки препаратом Ампліго 150 ZC. У колорадських жуків поки не виробилася до нього резистентність, тож достатньо одного обприскування на сезон, щоб повністю розв’язати проблему. Зазвичай обробка припадає на період перед цвітінням картоплі або після нього.

— Ви зазначили, що компанія «Сингента» допомагає господарству в проведенні фітоекспертизи насіннєвого матеріалу. Чи пропонує компанія аналогічну послугу протягом вегетативного періоду?

— Звісно, якщо виникають питання із захистом рослин, наприклад, коли ми бачимо нетипові прояви хвороби, то одразу звертаємось у лабораторію компанії або до нас приїздить її представник для надання консультацій.

Зазначу, що якість обробок залежить не лише від якості препаратів, але й від підготовки техніки для обробок. Ми маємо посадковий комплекс Grimme з баком для протруювання бульб, під час вегетації на картоплі працюємо на причіпному обприскувачі з шириною захвату 24 м. Спеціалісти компанії «Сингента» перед початком сезону налаштовують нам і саджалку, й обприскувач: регулюють норми виливу, підбирають форсунки під препарати. Компанія забезпечує форсунки під різні фунгіциди та гербіциди. І це надзвичайно важливо: якого розміру буде крапля, під яким тиском вона подається. Препарат має подаватися так, щоб розчин потрапив не тільки на верхню частину рослини, але й на нижнє листя, де частіше проявляються хвороби через контакт листкової маси з  ґрунтом, меншу провітрюваність і вищу вологість.

Заміна форсунок під конкретний препарат –– справа 3–4 хвилин. Після того, як ми почали застосували спеціалізовані форсунки, фітосанитарний стан посівів став кращим, за рахунок чого збільшилася врожайність.

–– У сезоні 2021 року площі в ПП «Імпак» під картоплею будуть змінюватися?

–– Істотних змін не буде. Цього року плануємо в Андрушівці відвести під картоплю 110 гектарів, у Словечному — 300 гектарів, з них 50 га — насіннєві посіви картоплі.

— Чи плануєте розширювати співпрацю з компанією «Сингента»?

— Ми завжди відкриті до співпраці. У нас є дослідні ділянки, де випробуємо нові препарати «Сингенти», закладаємо експерименти, досліджуємо, аналізуємо результати.

Минулого року компанія «Сингента» планувала провести на базі нашого господарства семінар для аграріїв, але карантинні заходи цьому завадили. Нам було що показати: ми провели з компанією вдалий експеримент. На 25 гектарах картопляного поля застосовували для захисту лише препарати компанії «Сингента»: від посадки до збирання врожаю. У результаті пересвідчилися, що сингентівські ЗЗР можуть повністю забезпечити весь технологічний ланцюжок вирощування картоплі. Якщо цього року нам запропонують взяти участь у подібних експериментах, то ми, звісно, погодимося.

Юлія Коротич

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ