Точка зору

Порей вигідніше продавати раніше

Ігор Микицей
директор ТОВ «Діонея», Київська обл.

У нашому господарстві овочевий клин включає капусту броколі, брюссельську, цибулю порей, селеру коренеплідну та стеблову, кожна з культур займає по 3 га. Порей вирощуємо понад десять років, тож добре знаємо тонкощі агротехніки й проблеми збуту продукції.

Під ранні сорти й гібриди порею відводимо 1,2 га, вирощуємо їх із розсади в плівковій теплиці. Хоча вирощування розсади обходиться дорожче, продукцію можна продавати раніше на два тижні: у перших числах серпня.

Зазвичай ранню продукцію у великій кількості невигідно вирощувати. На внутрішньому ринку її продається багато. Зазвичай там, де пропозиція перевищує попит, немає доброї ціни. Крім того, у ранніх сортів та гібридів є один недолік: якщо вчасно зібраний урожай не продати, то він швидко втрачає товарний вигляд, структура ніжки стає рихлою.

Порей починаємо збирати тоді, коли ніжка в діаметрі перевищить 2 см. На продаж у ранньої цибулі порею обрізуємо корінці, не пошкоджуючи денця, знімаємо лише один листок, ніжку миємо, щоб очистити від решток ґрунту. Візуально оглядаємо рослину, щоб вона була свіжою (без ознак підсихання листків), без шкідників та слідів їхніх пошкоджень, без ознак утворення квітконоса, з нормальною вологістю поверхні, без стороннього запаху. Цибулю збираємо в ящики і зберігаємо в холодильній камері.

Торік за рахунок того, що розсаду посадили рідше, почали раніше копати ранню цибулю на продаж. Період збирання у неї був тривалим, але якість продукції отримали гарну.

Щоб подовжити термін реалізації продукції, зимові сорти ми зберігаємо в теплиці. Для цього рослини викопуємо, залишаючи на них корінці довжиною 2–3 см. Корінці в теплиці заглиблюємо в пісок та зволожуємо за допомогою крапельного поливу. Рослини накриваємо спанбондом: оптимальна температура повітря для короткочасного зберігання цибулі порею має становити не більше 1 °С і не нижче мінус 2 °С.

Якщо трапляються ранні приморозки на поверхні ґрунту, врожай можна зберегти з мінімальними втратами товарних кондицій. Приморожені рослини важко копати, але за температури повітря 0–2 °С вони гарно розмерзаються. На продаж у примороженої цибулі обрізуємо корінці та знімаємо більше листків.

Зберігання в теплиці того варте: торік на перше грудня ціна на цибулю порей становила 30 гривень за кіло. При цьому врожайність культури отримуємо в межах 30 т/га. Продукцію продаємо в продуктові супермаркети Києва. Щотижня торговельні мережі купують у нас тонну цього товару. Крім того, порей також продаємо на ринках та через інші канали збуту.