Рентабельність агровиробництва упала до рівня 2006 року
Рівень рентабельності агровиробництва у сільськогосподарських підприємствах може зменшитись з 22,8% у 2018 році до у 7,6 % – у 2019-му, що буде найменшим з 2006 року показник рентабельності виробництва продукції сільського господарства.
Про це повідомив директор ННЦ «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.
За його словами, основними чинниками зменшення рентабельності стало падіння цін більшості основних видів сільськогосподарської продукції на фоні зростання собівартості її виробництва.
Загалом виручка агропідприємств від реалізації сільськогосподарської продукції зросла майже на 13 %, а собівартість виробництва – на 28,6%.
Зокрема, у рослинництві виручка зросла на 15,4%, а собівартість – на 32,1%. Виручка виробників тваринницької продукції зменшилася на 1,5% при зростанні собівартості майже на 12%.
«Досвід 2019 року, коли при зростанні обсягів агровиробництва відбувається зниження його ефективності, свідчить про необхідність створення дієвої системи підтримки цін та доходів сільськогосподарських товаровиробників в умовах несприятливої кон’юнктури світового та внутрішнього ринку», – підсумував Юрій Лупенко.
Додати коментар