Агрономія

Американські науковці «вчать» рослини витягувати азот з повітря

Озима пшениця

Вчені з Інституту біологічної хімії Вашингтонського державного університету перемістили групи генів азотфіксуючих бактерій в інші бактерії, що населяють коріння рослин, щоб «навчити» їх витягувати азот з повітря і перетворювати його в аміак, повідомляє phys.org.

«Це перший значний крок  на шляху до з’ясування того, як сприяти збільшенню внеску біологічної фіксації азоту в рослинництві», – вважає директор Інституту біологічної хімії Вашингтонського державного університету і співавтор дослідження Джон Пітерс.

За його словами, ця робота могла б допомогти фермерам в усьому світі використовувати менше штучних добрив для вирощування основних продовольчих культур, таких як пшениця, кукурудза і соя.

Зростає також інтерес до зменшення кількості синтетичних добрив, які використовуються в сільському господарстві, тому що це дорого, має негативний вплив на навколишнє середовище і вимагає багато енергії для виробництва добрив.

А тому існує величезна перевага в розробці способів збільшення вкладу біологічної фіксації азоту в рослинництві по всьому світу, ідеться в повідомленні.

Дослідники вважають, що скорочення потреб в азотних добривах може надати величезний вплив на доступність продовольства в усьому світі, особливо в країнах, що розвиваються, де добрива занадто дорогі для фермерів, а культури не будуть рости через бідний на азот грунт.

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!