Комітет з питань інтеграції України з ЄС підтримав збільшення безмитних квот на експорт м‘яса птиці до Європи
Учора, 5 грудня, Комітет з питань інтеграції України з Європейським Союзом ВРУ підтримав законопроєкт № 0009 «Про ратифікацію Угоди у формі обміну листами між Україною та ЄС про внесення змін до торгівельних преференції щодо м’яса птиці, передбачених Угодою про асоціацію».
Про це повідомив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Сергій Ніколайчук на своїй Фейсбук-сторінці.
За його словами, документ передбачає збільшення безмитних квот для експорту українського м’яса птиці до країн ЄС на 50 тис. тонн (з 17,6 тис. тонн).
«Це важливо, оскільки ввізне мито в ЄС для цієї продукції є достатньо високим – від 19 до 130 євро за 100 кг чистої ваги. А отже – це додаткові можливості для вітчизняних експортерів курятини», – зазначив заступник міністра.
За його словами, вітчизняні виробники вперше отримали можливість експортувати м’ясо птиці до країн ЄС у 2013 році. За рахунок доступу до нових ринків збуту, а також високої конкурентоспроможності (українські виробники мають змогу практично повністю забезпечувати себе самостійно кормами для птиці) обсяги експорту м’яса птиці у 2018 році перевищили $500 млн.
А за 9 місяців 2019 року цей показник становив $440 млн, що на 15% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
Він також зауважив, що цікавими є зміни у географічній структурі експорту курятини. У 2013 році майже третина всього експорту м’яса птиці припадала на Російську Федерацію та ще третина кумулятивно на такі країни СНД як Казахстан (15,6%), Молдова (7,7%) та Узбекистан (5,2%).
«Зараз ми можемо спостерігати кардинально іншу ситуацію – у першому півріччі 2019 року більша частина курятини експортується до країн Європейського Союзу (наприклад, у Нідерланди та Словаччину) та Близького Сходу (у Саудівську Аравію, Ірак та ОАЕ)», – написав Сергій Ніколайчук.
Нагадаємо, Європарламент закрив лазівку для надмірного імпорту української курятини та збільшив експортну квоту для цієї продукції.
Додати коментар