На що звертати увагу при виборі захищених жирів
Захищені жири на основі пальмової олії потрібно розрізняти між собою. Адже їх отримано на різних етапах розроблення та розвитку захищених кормових добавок, різними способами й характеризуються різними ступенями користі і шкоди.
Гідрогенізовані жири, тобто штучно насичені атомами водню, – продукти, отримані хімічним шляхом. Вони мають кілька мінусів.
По-перше, для їхнього насичення використовують відходи, які залишаються в процесі очищення пальмової олії. По-друге, як каталізатор застосовують нікель, що залишається в продукті та шкідливий для здоров’я тварин. Крім того, в такому продукті є окислені компоненти (діоксини), що руйнують поживні компоненти корму.
Чистий жир (99%) на основі пальмової олії розвантажує печінку корів. За його додавання згладжується різниця між кормами та забезпечується найбільша кількість енергії для виробництва молока.
Висока температура плавлення – близько 58 °С – дозволяє йому в збереженості проходити в сичуг із кислим середовищем (рН 2,5), а потім після гідролізу – в тонкий кишківник для засвоєння.
Нагадаємо, в країнах із розвиненим молочним скотарством фермери замість збільшення кількості концентратів згодовують коровам захищені жири.
Додати коментар