Майже чверть усього виробництва гречки в Україні припадає на Житомирщину
Цього року в Україні зібрано трохи більше 79 тис. тонн гречки з 57,5 тис. га, з яких 22,3%, або 17,6 тис. тонн (12,5 тис. га) – у Житомирській області.
Про це свідчать дані Держстату.
На другому місці за обсягами виробництва цієї культури – Хмельницька область з валом у 12,4 тис. тонн зерна та 6,3 тис. га посівних площ. На третьому – Сумська (7 тис. тонн, 4,5 тис. га). Решта областей відстають за цим показником з великим відривом.
Разом з тим, порівняно з минулим роком, виробництво гречки скоротилося на 64% – торік обсяги її виробництва становили 123,6 тис. тонн, а площі посівів – 88,1 тис. га.
Зокрема, лідер з виробництва гречки – Житомирщина – скоротила цього року площі посівів під гречкою на 20%, а обсяги виробництва – на 27%.
Слід також відзначити, що урожайність гречки скоротилась із 14 ц/га у 2018 році до 13,7 ц/га у 2019-му.
Як розповідають сільгоспвиробники, тенденція до скорочення посівних площ під гречкою зумовлена в першу чергу зниженням рентабельності виробництва.
Як повідомлялося раніше, Житомирщина також лідирує за обсягами виробництва меду.
Додати коментар