Тваринництво

Підкислення корму ефективно пригнічує клостридії

Підкислення корму ефективно пригнічує клостридії

Патогенні клостридії досить важко знешкодити. Вони всюдисущі в навколишньому середовищі, й це значною мірою пов’язано з їхньою витривалістю.

Зокрема, C. Botulinum, що спричиняє ботулізм, найкраще росте за температури між 32 і 35 °C і здатна рости де завгодно за температури між 6 і 40 °C.

Крім того, клостридії, як і бацили, є спороутворювальними бактеріями. Коли вони стикаються з умовами, що більше не сприяють їхньому росту, то здатні утворювати спори й чекати кращих днів.

Ефективним для пригнічення клостридій є підкислення корму. У лабораторних умовах було продемонстровано, що для пригнічення C. botulinum і C. Perfringens достатньо всього 0,1-0,15%-ї концентрації мурашиної кислоти. Це можна порівняти з 0,25 і 0,30% для пропіонової й молочної кислот відповідно, що використовують для пригнічення клостридій.

Схожі концентрації також діють на інші мікроорганізми, які можуть спричинити проблеми в годівлі птиці.

Довідка

Патогенні види клостридій пов’язані з безліччю різних хворобливих станів у промислової птиці. Один із найвідоміших – некротичний ентерит. Щорічна вартість некротичного ентериту для бройлерної галузі в світі оцінюється більше ніж у $5 млрд.

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!