Експертка назвала причини високих цін на овочі
Зростання цін на овочі борщового набору в останні два роки керівник департаменту «Аналітика» оптового львівського ринку «Шувар» Тетяна Гетьман пов’язує за скороченням виробничих площ під овочами.
Про це повідомляє Info.Shuvar.
«Зростання ціни останні 2 роки пов’язані не лише із погодними умовами. Мова йде про низку факторів, один з яких – скорочення виробничих площ. Саме таким чином українські фермери реагували на зміну попиту після подій у 2014 році. Але це інтуїтивна реакція, вона враховує лише досвід попередніх років і не враховує реальних змін внутрішнього та зовнішнього ринкового середовища. Більшість українських фермерів, не в змозі відчути ці зміни і, відповідно, зрозуміти свої можливості, тому що відносини із трейдерами та переробними підприємствами в ланцюзі поставок залишаються дуже заплутаними і непрозорими. І це головна загроза для плодоовочевого бізнесу. Буде не дивним, якщо вже в наступні роки ми побачимо зростання виробничих площ і чергове розчарування через драматичний обвал цін»,- розповіла Тетяна Гетьман.
За даними «Інфо-Шувар» в минулому сезоні рекордні показники середніх цін були зафіксовані по всіх позиціях «борщового набору». Рекордсменом стала цибуля, в квітні 2019 року ціни на неї досягли небачених показників 25-28 грн/кг. Суттєво зросли ціни на капусту, вже в середини весни її майже не залишилося в українських сховищах, і цим скористались імпортери ранньої капусти.
В першій половині нового сезону 2019/20 років безумовним лідером за зростанням цін стала картопля, тоді як вартість всіх інших овочевих складових «борщу» станом на кінець вересня є нижчою, ніж рік тому.
Додати коментар