Овочі-Ягоди-Сад

Морквяний конвеєр не зупиняється

Морквяний конвеєр не зупиняється

Компанія Нунемс доповнює лінійку моркви гібридами нової селекції.

Нещодавно компанія Нунемс Україна, що представляє в нашій країні всесвітньовідомого виробника насіння овочевих культур, зібрала фермерів Західного регіону на семінар, присвячений інноваційним підходам у виробництві моркви. Захід відбувся в селі Чишки Львівської області. Щоб якомога повніше розкрити тему, до участі в семінарі запросили представників компаній BASF, Unifer, UVC, продукти яких забезпечують технологічний процес виробництва — якісну сівбу моркви, захист та живлення. 

– Проведення такого семінару нині є надзвичайно актуальним, — зазначив керівник відділу продажу Нунемс Україна Андрій Дем´янів. — Морква — культура, що надзвичайно популярна і в Західному регіоні країни, й на Півд ні, де її вирощують на зрошенні. Але в технологію вирощування нині потрібно вносити корективи, оскільки вчорашні підходи нерідко вже не працюють, зокрема через кліматичні зміни. Учасники нашого семінару діляться з фермерами інноваційними технологічними рішеннями, які допоможуть розкрити генетичний потенціал моркви. 

У питанні, що найважливіше в технології вирощування моркви, однозначної відповіді бути не може. Кожен елемент, такий як насіння, захист, живлення, рішення агронома, роблять свій внесок у кінцевий результат. Без запереч ним є те, що за якісний продукт український споживач готовий платити вищу ціну, тож такий товар завжди затребуваний. 

– Ми проаналізували, що ціна на миту моркву завжди була на 20% вищою, ніж на стандартну, і така морква завжди була на ринку, адже цього вимагав споживач, — наголосила керівник відділу аналітики ОРСП «Шувар» Тетяна Гетьман. — Коли в країні перевиробництво продукту, виробник може виокремити себе саме якістю. На сітку з неякісною морквою він свій логотип ставити не схоче. Тому господарства, які пропонують миту або чищену брендовану продукцію, слідкують за її якістю. 

Перевірено часом: якісний продукт починається з якісного насіннєвого матеріалу. У цьому відношенні компанія Нунемс здатна задовольнити найвибагливіші потреби виробників, адже має в портфоліо гібриди для різних категорій споживачів, для свіжого ринку та переробки, для різних кліматичних зон, для господарств із різним технічним оснащенням. 

– Наш морквяний конвеєр можна cхарактеризувати як 365 днів із морквою, — зазначив регіональний представник компанії Нунемс Україна в Західному регіоні Назарій Самковський. — Починаючи від раннього гібрида Лагуна F1, який можна вирощувати під плівкою і мати свіжу продукцію вже в травні, до низки гібридів, які зберігаються до 9 місяців у сховищах без втрати смакових і товарних якостей, що їх також можна реалізовувати в травні за доброю ціною. 

Наприклад, надранню Лагуну F1 можна збирати на пучок через 60–65 діб та реалізовувати за найвищою ціною, а можна через 90–100 днів, коли вона досягає товарної стиглості. На Півдні її нерідко сіють із кінця червня до 10 липня, щоб мати врожай у жовтні. Лагуна F1 приваблює виробників високими товарними та смаковими якостями, придатна для миття, шліфування й фасування. 

Гібрид Сіркана F1 пробачає технологічні огріхи фермера. Це врожайна морква з вегетаційним періодом 115 діб, яскравого кольору, з високим умістом каротину. Ідеально  придатна для переробки, зокрема на соки та пюре. Адже саме Сіркану рекомендують для виробництва дитячого харчування. Має середньотривалий період зберігання. 

Особливістю гібрида Колтан F1 є здатність формувати товарну продукцію навіть на важких ґрунтах, де інша морква не в змозі рости. Гібрид має високий потенціал урожайності, період вегетації триває 115–120 діб. Він надзвичайно пластичний завдяки коренеплоду флакко-нантського типу: якщо посіви загустити, він буде вирівняним, циліндричної форми, якщо ж зменшити густоту, то матиме конусоподібну форму. 

Перевірений часом, гібрид Елеганза F1 має високу стійкість до перестоювання в полі, при цьому не дає вторинного росту, бічних корінців. Для фермерів, які не можуть вчасно зібрати врожай, це важлива характеристика. Може зберігатися в добре вентильованих сховищах до 9 місяців без втрати товарних якостей. Придатний для миття та фасування. 

Високотехнологічним гібридом, що має високу однорідність, є Романс F1. Він добре відгукується на полив, тому цей гібрид популярний на Півдні. Його можна сіяти в ранні терміни або в травні, а збирати в жовтні та закладати на зберігання аж до 9 місяців. Гібрид придатний для миття, шліфування і фасування. 

Особливістю гібридів Бриліянс F1, Каданс F1 та Дейлянс F1 із нової селекційної лінійки Нунемс є підвищена стійкість до хвороб, завдяки чому можна зменшити фунгіцидне навантаження в системі захисту. Вони добре придатні для механізованого збирання завдяки міцному кріпленню гички до коренеплоду та високій стійкості до ламання. А гібрид Каданс ще й можна успішно вирощувати на важких ґрунтах. Гібриди мають період вегетації 135 діб та можуть зберігатися протягом 9 місяців. Придатні для миття й фасування. 

– Компанія Нунемс багато коштів інвестує в селекцію моркви, оскільки вбачає у цьому своє майбутнє. Нині популярним стає виробництво морквяних слайсів, снеків — це саме та ніша, яку ми прагнемо заповнити, — зазначив пан Самковський. — Щодо виробничих переваг, то наші гібриди вирізняються високою польовою схожістю, відсутністю зелених «плечиків», підвищеною стресостійкістю в польових умовах, а нова генерація гібридів — ще й стійкістю до хвороб. Важлива характеристика нашої моркви — придатність до механізованого збирання і стійкість до ламання, а споживачів найбільше приваблюють відмінні смакові якості. 

Про те, як виростити якісний урожай моркви, Назарій Самковський розповів у лекційному залі, а на власні очі результат застосування такої технології учасники семінару побачили в полі, що на околиці села Чишки. Там компанія «Корн», що є дочірнім підприємством ОРСП «Шувар», цього року вперше вирощує моркву для реалізації на гуртовому ринку. У товарних посівах висіяно всю лінійку гібридів Нунемс сівалкою Agricola, у системі захисту застосовано досходовий гербіцид Стомп та фунгіцид Сігнум компанії BASF, підживлення по листу проводили мікроелементами Wuxal компанії Unifer. І хоча про врожайність говорити ще рано, викопані для огляду учасників семінару зразки моркви свідчать про їх відмінну якість і ефективність обраної технології. 

Коментар

Вадим Сав´юк, голова ФГ ≪Агропоступ≫, Рівненська область: 

– Ми на ринку вже 12 років, останніми роками зосередилися на вирощуванні моркви та буряків. Цього року основний акцент зробили на гібридах Нунемс, адже вони цікаві для ринку, привабливі на вигляд, мають добрі смакові й товарні якості. Вирощуємо гібриди Колтан, Елеганза та Каданс, а також висіяли деякі гібриди для дослідження на демоділянках. Для нас важливо, щоб гібрид був придатним для механізованого збирання і міг формувати якісний урожай на наших важких глинистих ґрунтах. Гібриди Нунемс повністю відповідають нашим запитам. 

Тарас Пігель, керівник проєкту з вирощування компанії ≪Корн≫, Львів: 

– Ми спеціалізуємося на вирощуванні овочів, зокрема моркви, столових буряків, часнику, спаржі, які в подальшому реалізуємо на ринку «Шувар» як у свіжому, так і в переробленому вигляді. Ми обрали для вирощування гібриди моркви Нунемс, оскільки в їх лінійці представлений асортимент від ранніх до пізніх гібридів із широким спектром використання: на переробку, миття, фасування, на ранню продукцію, на зберігання. Тому всі гібриди лінійки Нунемс є на нашому полі. 

Людмила Морозова  

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ