Тваринництво

Польські науковці дослідили, як змінюється споживання комбікорму свинями в разі збільшення вмісту певного виду зернового компонента

Що смакує свиням?

Що смакує свиням?

Польські науковці дослідили, як змінюється споживання комбікорму свинями в разі збільшення вмісту певного виду зернового компонента.

Кожна тварина споживає нутрієнти, а не інгредієнти корму. Тобто вирішальну цінність у раціоні має сирий протеїн, сира клітковина, сирий жир, а також крохмаль й інші якісні показники корму. В більшості комбікормів і кормових добавок використовують смакові й ароматичні компоненти. Визначальними для свиней є солодкий, солоний, кислий і гіркий смаки. Ароматичні добавки стимулюють споживання певного корму й тим самим маскують його оригінальний запах. Особливо це помітно на поросятах, у яких швидко виробляється стійкий рефлекс: якщо приємний запах, то і приємний смак. Проте чи завжди враховуються смакові й ароматичні вподобання самих тварин? 

Що полюбляють свинки? Таке запитання поставила перед собою у 2009 році група науковців в Іспанії (Sola-Oriol й ін.), а саме — яким злаковим культурам віддають перевагу свині в раціоні. Для цього було сформовано різні комбікорми з однаковою поживністю, де певній культурі відводили 60% раціону. Використовувались різні варіанти підготовки компонентів до згодовування. Отримали доволі цікаві значення, де найкраще смакував піддослідним тваринам рис і залежно від його підготовки до згодовування, такий комбікорм обирали від 43 до 52% випадків. Досить цікавим результатом є згодовування раціонів з очищеним від плівок вівсом, де в екструдованому вигляді його обирали у 81,8%, але вже мікронізованим тільки у 25% випадків. А от комбікорм на основі неочищеного вівса споживався на рівні 3–8%. Необроблену кукурудзу обирали всього у 8–11% випадків, але доволі добре споживалася екструдована. Пшениця та ячмінь незалежно від підготовки в сирому чи екструдованому стані споживалися на рівні 21–23%, а ось комбікорм на основі непідготовленого жита — на рівні 29%. Таким чином, серед звичних для нас компонентів у раціонах свиней, які ми використовуємо без додаткової термічної обробки перед згодовуванням, найгірше споживається кукурудза, а найкраще — жито. Це є вірогідним завдяки найбільшому вмісту цукрів серед традиційних для наших раціонів інгредієнтів. 

Таблиця 1. Результати досліду щодо смакових переваг споживання різних зернових кормів

№ кормового автоматаДосліджуваний компонент Перевага у споживанні, %
1Контроль: 40% пшениця і 40% ячмінь20,7
240% сортове жито польської селекції23,4
340% жита невідомого селекційного по ходження12,2
440% гібридне жито34,7
540% тритикале4,1
640% кукурудзи4,9

Подібний експеримент провели науковці в Польщі (Пабіанчук й ін.) у 2018 році. Дослід виконували на поголів’ї живою масою від 30 до 120 кг, на 62 головах. Було забезпечено вільний і безперешкодний доступ тварин до кормових автоматів. Контролювали, як часто свині підходили до кормових автоматів, скільки часу споживали корм і яку кількість. Контроль проводили 24 год/добу за допомогою відеофіксації й автоматичного зважування. 

Таблиця 2. Споживання комбікорму свинями в разі вмісту переважного зернового компонента на рівні 60%

№ кормового автоматаДосліджуваний компонентПеревага до споживання, %
160% ячменю11,9
260% пшениці23,6
360% сортове жито польської селекції11,9
460% жита невідомого селекційного
походження
10,9
560% гібридного жита28,7
660% тритикале8,1
760% кукурудзи5

Дослід провели в три етапи. На другому етапі використовували шість кормових автоматів. Уміст переважної культури в комбікормі становив 40%. Для контролю використовували комбікорм, де містилося 40% пшениці та 40% ячменю (табл. 1). На цьому етапі було використано три види жита. Так, в одному автоматі було сортове жито польської селекції, другий автомат — із житом невідомої старої селекції, походження якого неможливо встановити, а в третьому автоматі — гібридне жито. У п’ятому автоматі було тритикале, а в шостому — кукурудза. 

Фото з дослідів

Знову ж таки, споживання комбікорму з умістом кукурудзи на рівні 40% виявилося на доволі низькому рівні — в межах 4,9%, але найменш охоче свині споживали комбікорм із високим умістом тритикале. Також збереглися тенденції, як і в дослідах в Іспанії, де вибір раціону з пшеницею та ячменем був на рівні 20–25%, але досить цікаві показники були отримані за згодовування жита різної селекції. Загалом . усіх посівних площ у Польщі становлять легкі ґрунти, які є доволі сприятливими  для посівів жита, де воно показує вищу врожайність проти пшениці. Тому поляки в сучасних селекційних програмах звертають особливу увагу на придатність жита до згодовування тваринам. Через це тут і спостерігається різкий розподіл по споживанню, де жито невідомого селекційного походження доволі погано споживається — на рівні 12%, нові сорти — в межах 23%, але сучасні гібриди жита тварини вибирали на рівні 35%. І це також повторює показники раніше проведеного досліду. Це звертає увагу на важливість розуміння походження жита для годівлі свиней і незаперечну перевагу споживання гібридного жита над сортовим, а особливо над житом невідомої селекції, де не звертали увагу на його придатність до згодовування тваринам. 

У продовження цього досліду польські науковці дослідили, як зміниться споживання комбікорму в разі збільшення вмісту певного виду зерна до 60%. Як і очікувалося, це змінило показники споживання (табл. 2). 

Слід зазначити, що рівень споживання раціону з 60% пшениці практично не змінився, але за такого вибору споживання раціону з ячменем різко знизилося. Суттєвого впливу на споживання комбікорму з кукурудзою також не відзначено й становить на рівні 5%. Практично вдвічі зменшилося споживання комбікорму із сортовим житом — з 23,4 до 11,9%, і за такого вибору комбікорму зросло споживання раціону з тритикале. Тобто тритикале на тлі збільшення вмісту жита в раціоні до 60% стає цікавішим за смаковими якостям для свиней. Споживання гібридного жита знизилося тільки на 5% — з 34,7 до 28,7%, і це повністю повторює показники досліду в Іспанії, проведеного Sola-Oriol у 2009 році. 

Основним, чим відрізняється гібридне жито від сортового, є вміст алкінрезорцинів, що формують гіркість сортового жита. До певної міри це подобається свиням, але з підвищенням умісту жита в раціоні це створює негативний ефект і погіршує споживання раціону. Загальна рекомендація Німецького сільськогосподарського товариства щодо згодовування жита свиням живою вагою 28–40 кг становить до 30%, живою вагою 40–60 кг — 40%, а для відгодівельного поголів’я живою вагою понад 60 кг — у межах 50%. Хоча, як показує дослід польських колег, у разі використання гібридного жита свині віддають перевагу споживанню такого раціону до 28,7%, навіть при 60 % вмісту гібридного жита в раціоні свиней, воно смакує краще ніж звичне для нас зерно пшениці. 

Висока врожайність гібридного жита компанії КВС на тлі його придатності до згодовування свиням забезпечує високий економічний ефект його використання. За високої ціни, що нині склалася на ринку жита, його можна ефективно продати, а в іншому варіанті, коли кон’юнктура ринку є несприятливою, його можна згодувати свиням і завдяки низькій собівартості зменшити собівартість продукції свинарства.

Андрій Білоус, фахівець з годівлі

Департамент зернових культур, відділ розвитку продуктів та агросервісу зернових культур ТОВ «КВС-Україна»

журнал The Ukrainian Farmer, липень 2019 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ