Техніка

Лущення на «п’ятірку»

Лущення на «п’ятірку»

Компанія «БЕДНАР» зробила вагомий внесок у збільшення ефективності лущення на передпосівній підготовці, випустивши модифікацію дискового агрегата SWIFTERDISC XO_F.

SWIFTERDISC XO_F— це короткий дисковий лущильник, призначений для роботи на високих швидкостях (не менше як 15 км/год). Завдяки ідеальному розподілу ваги (транспортна вісь розташована перед катками) агрегат має підвищену стабільність, тому висока швидкість руху не заважає виконувати обробіток ґрунту рівномірно по всій ширині захвату. На кожній стійці встановлено два диски розміром 520 . 5 мм. Додатково агрегат можна оснастити А-дисками, які агресивніше подрібнюють рослинні рештки й перемішують більшу кількість ґрунту, як порівняти з класичними дисками. Завдяки цьому можна змішати з ґрунтом більше рослинних решток. Зворотне ущільнення та вирівнювання поля забезпечується заднім катком, що складається з трьох окремих секцій. 

Агрономічні переваги агрегата 

Якщо рослинні рештки перемішати з ґрунтом одразу після збирання врожаю, можна ефективно використати наявну вологу навіть за посушливих умов. Швидке лущення стерні гарантує проростання бур’янів і падалиці, і це великою мірою сприятиме подальшій чистоті поля. Подрібнення рослинних решток і грудок окрім збільшення кількості гумусу у верхньому шарі ґрунту забезпечує інтенсивну аерацію. Подрібнення ґрунту певною мірою досягається роботою ущільнювального котка, тому поле після проходу агрегата залишається рівним і без грудок. Крім того, щільна поверхня ґрунту забезпечує відмінні умови для рівномірного проростання насіння. Завдяки високій продуктивності агрегата витримуються агротехнічні строки, що позитивно впливає на кінцевий результат. Окрім лущення та передпосівної підготовки ґрунту можна висівати покривні культури, застосувавши систему Alfa Drill. 

Вплив на економіку 

Якісна обробка поля виконується усього за один прохід: рослинні рештки подрібнюють і змішують із великою кількістю ґрунту за допомогою агресивних А-дисків. Завдяки високій робочій швидкості зменшуються витрати робочого часу. Крім того, агрегат SwifterDisc є легким дисковим лущильником, який можна агрегатувати з тракторами меншого тягового класу. Великий строк експлуатації швидкозношуваних деталей забезпечує низьку вартість обслуговування. 

Новий стандарт якості з А-дисками 

Спеціально сконструйований диск діаметром 520 мм і завширшки 5 мм дозволяє ефективніше лущити й перемішувати рослинні рештки, порівнюючи з класичним диском. А-диски мають спеціальний профіль, по краю якого розташовано велику кількість різальних зубців, що легко прорізають усі типи ґрунтів, унаслідок чого відбувається краще перемішування рослинних решток і добрив, ефективніше подрібнюється велика кількість рослинних решток, зокрема стебла кукурудзи та соняшнику. Форма А-дисків дозволяє перемішувати ґрунт у кілька разів ефективніше проти стандартного зубчастого диска. Велика кількість вигинів на поверхні диска захоплює ґрунт і піднімає його на поверхню, де і відбувається перемішування. У це важко повірити, аж доки не побачиш роботу агрегата на власні очі. 

Конструктивні особливості 

Диски розміщено парами на окремих стійках. Завдяки цьому рішенню відстань між стійками становить 50 см, що дає більше простору для проходу рослинного матеріалу. Агрегат може працювати відразу після проходу комбайна, подрібнюючи й змішуючи з ґрунтом велику кількість рослинних решток. До того ж умови можуть бути як сухими, так і дещо вологими — все одно забиватися нічого не буде. 

Амортизація стійок забезпечується гумовими елементами у вузлах кріплення. Вони пом’якшують удари, що виникають під час обробітку ґрунту. Гумові сегменти мають тривалий строк експлуатації й не потребують заміни протягом багатьох років. На краях дискових секцій установлюють бічний заслін, який запобігає утворенню земляних валів на краях загінки. Тож після обробки поля практично не видно країв смуг. 

Робоча глибина лущильника виставляється на котках або передніх опорних колесах. Робочу глибину можна регулювати механічно або гідравлічно. Важливо зазначити, що моделі SwifterDisc XO_F і XE можуть бути оснащені переднім подрібнювальним котком TRASH CUTTER діаметром 300 мм для додаткового подрібнення рослинних решток або ж передньою вирівнювальною планкою CRUSHBAR із гідравлічним регулюванням, яка зазвичай використовується для попереднього вирівнювання профілю поля під час передпосівного обробітку для створення якісного посівного ложа. В результаті можна створити абсолютно рівну ділянку навіть після роботи лущильника в грубій борозні. 

До дискового агрегата SWIFTERDISC XO_F компанія «БЕДНАР» пропонує широку лінійку ущільнювальних котків. До базової комплектації входить звичайний трубчастий коток — це найдешевше рішення для легких типів ґрунтів. Більш універсальним є гумовий коток ROADPACKER. Він підходить для усіх типів ґрунтів, а завдяки особливій структурі гуми ефективно бореться з налипанням ґрунту. Найпопулярнішими є котки з профільними кільцями (V-RING та U-RING), а також їхні подвійні комбінації для ефективнішої роботи у важких умовах. 

Транспортна вісь розташована відразу перед ущільнювальними котками. Вона ідеально розподіляє вагу агрегата й зменшує радіус розвороту. Ліва та права секції під час складання піднімаються вгору, і в результаті транспортна ширина не перевищує 3 м. Опорні колеса забезпечують дотримання постійної глибини обробітку навіть на високих робочих швидкостях. Також вони допомагають мінімізувати розгойдування агрегата під час роботи на полях із нерівним рельєфом. 

Корисною опцією можна назвати систему ALFA DRILL з 200-літровим бункером, що призначена для висіву проміжних культур або трав. Її можна встановлювати на різні типи агрегатів BEDNAR. 

Підсумовуючи, можна сказати, що агрегат SwifterDisc від компанії «БЕДНАР» є справді універсальною машиною, що здатна виконувати лущення та передпосівний обробіток у найрізноманітніших умовах. Висока продуктивність і якість обробітку сприяють дотриманню агрономічних строків і зменшенню витрат на виконання технологічних операцій, що в результаті позитивно впливає на майбутню врожайність і прибуток аграрія. 

Владислав Олійник

журнал The Ukrainian Farmer, липень 2019 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ