Техніка

Інновації в обробітку ґрунту

Інновації в обробітку ґрунту

Під час конференції «Ефективне землеробство: від традиції до інновацій» компанія Case IH представила інноваційні рішення для ґрунтообробної техніки.  

Компанія Case IH — одна з найстаріших компаній із виробництва ґрунтообробної техніки, що має у своєму арсеналі унікальні технологічні розробки для якісного обробітку ґрунту, створення ідеальних ґрунтових умов для вирощування культур. Case IH — компанія, що завжди орієнтувалася на велику потужну техніку. Вал відбору потужності, трактори на паровому двигуні, на дизельному двигуні, гусеничні трактори на чотирьох гусеницях — першість у цих інноваційних рішеннях належить саме Case IH. Остання унікальна розробка компанії — автономний трактор, що працює без оператора. 

Українські сільгоспвиробники вже достойно оцінили хедлайнерів продуктового ряду компанії — дисколапові глибокорозпушувачі Ecolo-Tiger 875, агрегат для вертикального обробітку ґрунту True-Tandem 335 VT і гордість компанії — польовий культиватор Tiger-Мate 255, що по праву є лідером серед культиваторів. 

Що ж робить ці агрегати надійними й ефективними? Крім інноваційних конструкторських рішень фахівці зазначають якість самого металу, з якого їх виготовлено. На це вказує штамп Earth Metal на робочих органах машин — це ознака того, що їх виготовлено із запатентованого сплаву борованої сталі без жодних домішок, що має підвищену пластичність, тому й не ламається і працює на 30% довше, надаючи агрегату більшого строку експлуатації. 

Однак головна перевага полягає у філософії компанії agronomic design, тобто «сфокусованості на агрономічних потребах фермерів», що поєднує багаторічний досвід і практику спілкування з фермерами, які насправді є партнерами компанії. Їхні побажання та зауваження знаходять своє втілення у рішеннях конструкторів. Наприклад, усі агрегати Case IH для вертикального обробітку ґрунту або культиватори обов’язково оснащено основними тандемними «крокувальними» колесами й стабілізаційними колесами, які розміщено спереду. Це дає змогу витримувати якісну точну роботу по всій довжині агрегата на заданій маленькій глибині 3–5 см. 

Сергій Лисенко, продукт менеджер Case IH по комбайнах
і причіпній техніці

У своїй доповіді Сергій Лисенко, продуктменеджер Case IH по комбайнах і причіпній техніці, детально розповів про переваги ґрунтообробної техніки Case IH. Так, глибокорозпушувачі Ecolo-Tiger 875 є незамінними агрегатами для руйнування плужної підошви й ущільненого ґрунту. Цьому сприяє дуже потужна збільшена лапа, виготовлена з надтвердих сполук металів із вуглецем, завдяки чому вона здатна працювати втричі довше, як порівняти з попередніми конструкціями. А новий дизайн лапи дає змогу робочим органам легше заглиблюватися в ґрунт й інтенсивно розмішувати його, готуючи потрібну структуру, яка сприятиме доброму розвитку рослин і врожаю. Оскільки цей агрегат оснащено двома рядами робочих дисків, лапами, вирівнювальними дисками й котком, то за один прохід він може робити до п’яти різних операцій. Тобто є багатофункціональним. 

Агрегат для вертикального обробітку ґрунту True-Tande m 335 VT поєднав найцікавіші рішення попередніх зразків аналогічної техніки. Проте відзнака True-Tandem 335 VT полягає в його універсальності: він здатен працювати на глибині 2,5–8 см і виконувати лущення стерні, вирівнювання поверхні після основного обробітку ґрунту чи диску  вання, а також весняну підготовку поля до сівби, зрізання бур’янів, закриття вологи. Це єдиний агрегат для вертикальної підготовки ґрунту на ринку, який може вирівнювати поверхню ґрунту з такою швидкістю та якістю. Розташування двох рядів дискових батарей із більшим кутом атаки 18°, а також хвиляста форма диска можуть не лише обробити ґрунт і підготувати його для наступних операцій, а й сформувати рівний нижній горизонт і, таким чином, підготувати насіннєве ложе для наступної сівби. На довершення Г-подібний коток додатково подрібнює грудки, перемішує пожнивні рештки з ґрунтом і розрівнює поверхню після проходу агрегата. 

Сергій Лисенко наголошує, що агрегат True-Tandem 335 VT може бути обладнано кількома різними видами дисків, що також збільшує його універсальність. Окрім того, його можна доукомплектовувати спеціальною машинкою для заточування дисків, що, безумовно, заощадить кошти користувача. 

Польовий культиватор Tiger-Мate 255 не даремно називають №1 в Україні. Його «фішка» — п’ять рядів стрілчастих лап, виготовлених зі сталі Earth Metal, і навіть якщо лапа зношується по боках, культиватор все одно працюватиме завдяки перекриттю лап на рівні 142%. Однак особливе значення має форма лапи — з більшим, ніж в інших виробників, вигином. Таку форму розробили спеціально для того, щоб під час роботи з навантаженнями, особливо на невеликій глибині, ефективність роботи не падала. В результаті під навантаженням така лапа краще за інші зберігає задану глибину, бо спочатку відходить назад, зберігаючи ефективність своєї роботи, і тільки потім починає підніматися вгору. Водночас спеціальне розташування робочих органів на рамі культиватора в поєднанні із системою поздовжнього регулювання горизонту дає змогу якісно обробляти ґрунт по всій ширині захвату й рівномірно розподіляти навантаження на крила. 

У другій частині своєї презентації Сергій Лисенко розповів про останні інноваційні розробки компанії Case IH, зокрема про нову систему автоматизованого керування ґрунтообробними агрегатами AFS Soil Command. 

— Ця система допоможе оператору, що сидить у тракторі, контролювати й коригувати роботу агрегата в полі, — наголосив Сергій Лисенко. — Зазначу, що одне з основних завдань польового культиватора — підготувати ідеальне насіннєве ложе, що дасть змогу отримати якнайшвидше рівномірні сходи. Проте не завжди це вдається. Наприклад, коли швидкість агрегата більша за потрібну, коли спрацьовує пружина у важких умовах, ми можемо не досягнути потрібного нам ефекту. Натомість система AFS Soil Command за допомогою спеціальних датчиків зможе відстежувати, як працюють робочі органи й подавати інформацію безпосередньо оператору в кабіну. Таким чином, він бачить, чи правильно налаштовано агрегат, чи правильна його швидкість, і що треба зробити, щоб він краще працював. 

AFS Soil Command являє собою систему з датчиками та гідравлічними циліндрами, завдяки якій можна здійснювати й контролювати всі основні налаштування ґрунтообробного знаряддя — глибину роботи лап або дисків, повздовжнє та поперечне вирівнювання, стабілізаційні колеса та тиск у шинах. На моніторі оператор може бачити, як працює кожна секція або агрегат, причому навіть у відсотковому співвідношенні. Так, якщо на моніторах з’являється показник 95% — це можна вважати нормальною роботою агрегата, 95–92% — треба звернути увагу на можливі неполадки, якщо ж менше ніж 92% — краще зупинитися й налаштувати систему. 

Система AFS Soil Command може бути установлена на будь-якому з основних агрегатів компанії Case IH: дисколаповому глибокорозпушувачі, польовому культиваторі чи дискових боронах або на агрегаті для вертикального обробітку ґрунту. Деякі налаштування можна зробити прямо на моніторі — наприклад, змінити глибину заглиблення лап культиватора, збільшити або зменшити тиск на коток тощо. Датчики в гідравлічних циліндрах на культиваторах Case IH фіксують глибину й напругу робочої сили елементів, які працюють із ґрунтом. Усі дані виводяться на екран сенсорного монітора AFS Pro 700, який забезпечує можливість ручного або автоматичного регулювання. Аналогічний принцип роботи на дискових боронах. 

Таким чином, система AFS Soil Command дає змогу точно виміряти й оптимізувати агрономічну якість посівного ложа прямо з кабіни трактора, що дозволяє операторам вчасно та легко здійснювати регулювання. І як результат — знизити до мінімуму нерівномірність закладення та сходження насіння й отримати добру врожайність. 

Людмила Морозова   

журнал The Ukrainian Farmer, липень 2019 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ