Огіркову диню вирощують для споживання в сирому та смаженому видах
Одним з перспективних для вирощування в Україні екзотичним видом динь є огіркова. Її зрілі та незрілі плоди споживають сирими, вареними, смаженими, маринованими або перероблюють на солодощі та соки.
Про це пише журнал «Плантатор»
Їдять плоди у сирому вигляді або розпарюють у фруктовий салат із чабером та гострим горіховим соусом. М’якуш дрібно нарізають кубиками й використовують як приправу до салатів і супів, у карі та тушкованих стравах. Насіння споживають сирим або виробляють з нього олію.
Ця диня буває двох видів — змієподібна та більш округла. Це найдавніша форма дині, була одомащнена в Китаї.
Вирощується в Індії, Китаї, Японії, Кореї та країнах Південно-Східній Азії. Вона не переносить низькі температури повітря.
Технологія вирощування огіркової дині мало відрізняється від вирощування дині посівної.
Підготовка ґрунту складається з осінньої оранки, весняної культивації та боронування.
Під оранку на один гектар вносять добрива з розрахунку N70P25К25.
Висівають чотири-п’ять насінин у підготовлену лунку на глибину 1–2 см.
Лунки розташовують на відстані 1–2 м у рядку, з міжряддям 1,5–2 м.
Насіння проростає приблизно через чотири-п’ять діб. Слабкі та хворі рослини видаляють через два тижні, залишаючи тільки три рослини в кожній лунці.
Щоб підвищити врожайність, видаляють бічні пагони в перших 10 вузлах.
На початкових стадіях росту та розвитку рослини огіркової дині зрошують раз на три-чотири доби. Під час цвітіння та плодоношення інтервал зрошення зменшують, збільшуючи поливну норму.
Розташування вуликів на її посівах позбавляє потреби в додатковому ручному запиленні.
Для знищення бур’янів проводять прополювання в рядках та міжрядні культивації. Захист від хвороб та шкідників аналогічний такому, що застосовують під час вирощування звичайної дині.
Збирання плодів проводять у технічній та біологічній стиглості. Перший збір можна починати через 50–55 діб після сходів. Період плодоношення триває до 70 діб. Середня врожайність становить 25–35 т/га. Плоди деяких сортів огіркової дині після дозрівання здатні зберігатися протягом трьох місяців.
Додати коментар