Агромаркет

Реальні обсяги виробництва ріпаку істотно поступаються прогнозованим

За даними Мінагрополітики, станом на 2 серпня в Україні з 1,2 млн га (98% площ) намолочено 3 млн тонн ріпаку з урожайністю 2,45 т/га, хоча, завдяки збільшенню посівних площ на 25% і гарному стану посівів навесні, експерти прогнозували виробництво на рівні 3,3-3,9 млн тонн.

Про це повідомляє електронна зернова біржа України Grain Trade.

Зокрема, в ННЦ «Інститут аграрної економіки» прогнозували урожай цієї культури на рівні 3,313 млн тонн, в USDA – 3,9 млн тонн, порівняно з 2,8 млн тонн у 2018/19 МР.  При цьому обсяги експорту очікувалися в межах 2,8-3,3 млн тонн, тоді як 10-річний максимум становить 2,5 млн тонн у 2018/19 МР.

Як повідомляється, обсяги виробництва ріпаку істотно нижчі, ніж прогнозувалося, через червневу спеку в період наливання насіння, що спричинило його низьку олійність.

«В ЄС виробництво ріпаку також істотно знизиться внаслідок скорочення посівних площ під озимим ріпаком і зменшення врожайності внаслідок посухи в Німеччині і Франції, порівняно з минулим роком», – ідеться в повідомленні.

Ціни на ріпак на Euronext під тиском падіння ринку сої опустилися в п’ятницю на 1,75 євро/тонна – до 374,5 євро/тонна, втративши за тиждень 3,5 євро/тонна.

В Україні ціни на ріпак у порту залишаються на рівні 394-396 $/тонна або 11850-11950 грн/тонна. Трейдери не поспішають піднімати ціни на тлі зростання пропозицій від виробників, які в першу чергу реалізовують ріпак, стримуючи продажі пшениці і ячменю через занадто низькі ціни.

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!