Овочі-Ягоди-Сад

Прискорювачі дозрівання застосовують на томатах за несприятливої погоди

Переважна більшість прискорювачів дозрівання продукує гормон старіння – газ етилен. Про це пише журнал  «Плантатор».

Використання прискорювачів дозрівання доцільне за зменшення рівня освітлення, підвищення вологості повітря, низьких нічних температур, холодних туманів і дощів, що сповільнює утворення природного етилену.

Етилен-продуценти дозволяють застосовувати механізоване збирання на гібридах із нерівномірним достиганням плодів.

Найвідоміший із продуцентів етилену — етефон (2- хлоретилфосфонова кислота). Відомими прискорювачами достигання є препарати Дозрєватєль, Есфон, Гідрел, Етрел, Декстрел та інші.

Їх рекомендують застосовувати не раніше від початку фази молочної стиглості плодів томатів, або коли 5–15% плодів на китиці вже червоні або рожеві.

Було виявлено, що одноразова обробка рослин томатів шляхом обприскування цими препаратами не лише прискорює дозрівання бурих, незрілих плодів, але й збільшує їхню вагу.

Застосовувати дозарювачі потрібно не раніше фази молочної стиглості. Якщо це зробити на зелених плодах, вони хоч і набудуть характерного забарвлення (почервоніють), та в середині на розрізі будуть білими, з посередніми або низькими смаковими якостями.

Головний недолік дозарювачів — прискорене старіння тканин рослини, а також погіршення смаку, особливо за неправильного застосування.

Препарати, що продукують етилен використовують також й на перцях, садових суницях, винограді, черешнях, динях, кавунах та інших культурах.

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!