Святкові продажі свинини були на 20-25% нижчими за планові
Перша декада 2019 року для операторів ринку живця була очікувано спокійною: котирування першого тижня січня практично повторили ціни останнього тижня минулого року, а цьоготижневі послабилися на 1%.
Про це повідомили в Асоціації свинарів України.
Діапазон середнього рівня закупівельних цін, незважаючи на їхню слабку волатильність, протягом другого тижня січня був досить широким. Закупівлю живця свиней забійних кондицій переважно здійснювали в межах 42,5-44,5 грн/кг, хоча епізодично зустрічалися як вищі, так і нижчі ціни. У більшості випадків робоча ціна тижня тяжіла до 43-44 грн/кг.
Незважаючи на неоднорідність цін, закупівельники одностайно описують післяноворічну активність на ринку свинини як досить мляву: споживачі доїдають святкові страви, а виробники ковбас і м’ясних виробів переважно працюють на запасах сировини.
Оператори відзначають, що святкові продажі були на 20-25% гіршими за планові та поступилися торішнім. Неабияку роль у цьому зіграла переорієнтація споживача на альтернативні види м’яса під час підготовки святкових страв: переробники відзначили менший приріст замовлень на свинину порівняно з попитом на яловичину, курятину й індичатину.
Тим не менш представники м’ясопереробної галузі не втрачають оптимізму: той обсяг свинини, який не з’їли на зимові свята, охочіше споживатиметься пізніше, наприклад, у сезон пікніків.
Хоча сезонний спад цін ще не відчувається, згадане затишшя анонсує його. Так, в Асоціації м’ясної галузі вважають, що наступного тижня діапазон закупівельних цін звузиться та впаде до 42-43 грн/кг.
За такого розвитку подій закупівельні ціни на свинину в Україні опустяться нижче бар’єрної цінової позначки, що робить імпорт свинини економічно привабливим: наступного тижня її рівень перебуватиме на рівні 43,5 грн/кг у перерахунку на живу вагу, що на 2% вище за показник цього тижня через послаблення курсу гривні.
Додати коментар