На відгодівлі свиней перевагу віддають вологим кормам
Підготовка кормів впливає на результати відгодівлі свиней. Залежно від співвідношення сухої речовини та води вона може бути вологою, рідкою, сухою й розсипчастою.
На відгодівлі перевагу віддають вологим кормам, адже волога форма корму (60-65% води) сприятливіша для свиней. Вона оптимальна для травлення та засвоєння поживних речовин корму.
За такої вологості спостерігається рівномірна діяльність усіх головних травних залоз. Завдяки цьому на 2,5-3% покращується засвоєння азоту, на 12-15% збільшується продуктивність тварин і на 3-6% – оплата корму.
Годівля занадто вологим кормом (78-85%) має низку негативних моментів. Зокрема, за такої годівлі практично повністю не працюють слинні залози. З підвищенням кількості води в кормі швидкість проходження кормових мас шлунково-кишковим трактом збільшується на 8-10 годин, водночас знижується перетравність рослинних волокон.
Сухий розсипчастий комбікорм застосовують тільки у відмінно вентильованих приміщеннях. До місць утримання тварин його подають за допомогою герметичної системи в закриті бункерні годівниці.
Проте годівля сухими розсипчастими комбікормами, навіть за дотримання всіх вимог, тією чи іншою мірою негативно впливає на тварин. Пилоподібні частинки комбікорму, які становлять до 20% його фізичного складу, подразнюють верхні дихальні шляхи й призводять до легеневих захворювань.
Так, годівля свиней сухим розсипчастим кормом на 8-11% збільшує кількість легеневих захворювань, на 10-12% знижує інтенсивність росту і на 6-10% ускладнює конверсію корму.
За сухої підлогової годівлі найчастіше використовують гранульовані комбікорми: від них менше пилу під час роздачі і їх з більшою охотою поїдають тварини. Їх роздають свиням частіше й малими дозами для досягнення повного поїдання та запобігання втратам.
Гранулювання перешкоджає сегрегації компонентів й ураженню їх бактеріями, покращує фізичну структуру корму, підвищує перетравність сухої речовини і в результаті – середньодобовий приріст тварин. однак гранульовані корми коштують дорожче, отже, їх використання збільшує собівартість свинини.
Додати коментар