Для сівби столових буряків ґрунт має прогрітись до 6-8 °С
Сівбу насіння столових буряків починають за прогрівання верхнього шару ґрунту (3-6 см) до температури 6-8 °С, орієнтовно через 5-7 діб після сівби ранніх зернових.
Для Степу України та Закарпаття це перша-друга декади квітня, а Лісостепу й Полісся – друга-третя. Буряки для тривалого зберігання або на маточники на зрошуваних землях сіють з другої декади травня до другої декади червня.
Застосовують такі способи розміщення рослин: однорядковий, широкосмуговий з міжряддями 45 см, дворядковий (20 + 50 або 25 + 45 см) і трирядковий (40 + 40 + 40 + 60 см), на грядах сіють у 3-4 ряди з відстанню між рядами 22-33 см.
Стрічкові дворядкові та багаторядкові схеми сівби є найефективнішими за умови використання крапельного зрошення. Сівбу буряків доцільно проводити одночасно з маячною культурою, найчастіше для цього використовують редиску (200 г/га), яка швидко сходить і позначає рядки.
Норма висіву насіння, залежно від схеми сівби і призначення продукції, становить 10-12 кг/га, за використання однорядкових схем – 8-10 кг/га. На важких за гранулометричним складом ґрунтах насіння висівають на глибину до 4 см, легких – 3 см.
Під час сівби сівалками точного висіву використовують каліброване насіння, при цьому норма висіву зменшується на 40-50%. Після сівби поверхню ґрунту коткують.
Додати коментар