В озонованих приміщеннях птиця відчутно зменшує масу, – дослідження
Науковці Університету Саскачевану (Канада) вивчали вплив озонування повітря в пташнику для вирощування курчат-бройлерів.
У повітрі дослідних приміщень вміст озону підтримувався в середньому на рівні 0,05 ppm – дещо нижче за гранично допустиму концентрацію (ГДК).
За результатами досліджень було відмічено, що в озонованих приміщеннях птиця у віці 40 днів мала значно меншу масу (1,938 кг проти 2,053 кг) і вищу смертність (11,46% проти 7,33%), проте дещо кращу конверсію корму (1,912 кг/кг проти 1,929 кг/кг).
Збільшення смертності в озонованих приміщеннях відбулося через збільшення кількості серцевих і легеневих захворювань – таких, як асцит і ціаноз. Автори пояснюють це впливом озону.
Додавання озону не призвело до значного зниження рівня аміаку або загального мікробного обсіменіння повітря. Таким чином, на думку авторів, значне збільшення захворюваності та смертності птиці, що піддається впливу озону, роблять цей газ неприйнятним для використання у вирощуванні бройлерів і становить загрозу для здоров’я персоналу пташників.
У дослідженнях, проведених в Університеті Північної Кароліни (США), теж не було істотного впливу озонування повітря у пташнику на рівні ГДК на вміст аміаку.
Додати коментар