Відмова українських фермерів від вирощування часнику поверне ринок до ситуації чотирирічної давнини, – думка
Зараз багато хто з овочівників відмовляється від виробництва часнику і шукає йому заміну на більш маржинальні культури, пише «Інфо-Шувар».
«Якщо українські фермери почнуть масово відмовлятись від вирощування часнику, за кілька років ми повернемось до ситуації чотирирічної давнини, коли навіть на торгових майданчиках ринків був присутній лише імпортний часник, а ціни протягом всього сезону залежали лише від курсу національної валюти, – вважає керівник кооперативу виробників часнику UkrUp Ганна Морозова. – У такій ситуації навіть незначна девальвація може призвести до помітного зростання ціни і це знов приверне увагу новачків, які почнуть робити ті самі помилки, більшість яких українські фермери вже робили останні три роки».
За словами Ганни Морозової, до вітчизняного часнику поступово звикають українські мережі, обсяги імпорту поступово зменшуються – це чіткі ознаки розвитку ринку часнику.
Вона переконана, що професійний виробник часнику повинен зробити все можливе для того, щоб отримати задовільну врожайність та товарність. Крім того, навчитись нести відповідальність за свій товар протягом всього періоду його реалізації та навчитись чекати, адже мережі іноді повертають гроші протягом 60 діб і більше.
Мережі – один із найбільших каналів збуту, без якого професійний часниковий бізнес існувати не може, вважає Ганна Морозова. Причина того, що мережі обирають імпортний часник досить банальна – їм складно знайти українських виробників, які б погодилися виконувати всі контрактні обов’язки: від обсягу мінімальної комерційної партії до графіку постачання.
Додати коментар