Депутати пропонують збагачувати українське пшеничне борошно фолієвою кислотою
Народні депутати пропонують зобов’язати українських виробників здійснювати фортифікацію (збагачення) фолієвою кислотою (вітамін В9) пшеничного борошна вищого та першого сортів поетапно, починаючи з січня 2020 року.
Відповідний законопроект № 9117 про фортифікацію борошна зареєстровано в парламенті 21 вересня.
Його ініціаторами виступили Ірина Сисоєнко, Олег Березюк, Оксана Сироїд, Вадим Івченко, Ігор Бриченко, Тарас Кремінь, Костянтин Яриніч, Іван Мірошниченко, Олег Кулініч.
Документом пропонується вводити обов’язкову фортифікацію пшеничного борошна підприємствами поетапно: з потужністю понад 150 тонн зерна на добу – з 1 січня 2020 року; з потужністю від 50 до 150 тонн зерна на добу – з 1 липня 2020 року; з потужністю менше ніж 50 тонн зерна на добу – з 1 січня 2021 року.
Метою законопроекту, згідно з пояснювальною запискою, є забезпечення профілактики захворювань і станів, пов’язаних з нестачею в організмі людини вітамінів, мінеральних речовин і мікроелементів, зміцнення та збереження здоров’я населення, поліпшення демографічної ситуації в Україні шляхом фортифікації борошна.
Автори законопроекту зазначають, що більше ніж у 80 країнах світу застосовують один із тривалих та ефективних методів масової профілактики дефіциту фолієвої кислоти – збагачення нею продуктів регулярного та масового застосування.
Додати коментар