Вересневі корективи
Уточнено баланси попиту й пропозиції зерна, молока, м’яса, цукру та рослинних олій
В офісі Економічного дискусійного клубу вкотре відбулося засідання робочої групи зі складання балансів попиту й пропозиції основних видів продовольства. За участю фахівців Мінагрополітики, Держстату, громадських професійних організацій — Української зернової асоціації, асоціацій «Укроліяпром», «Союзу птахівників України», «Укрмолпрому», корпорації «Тваринпром», об’єднання «Укрхлібпром», «Спілки молочних підприємств» — було уточнено баланси попиту й пропозиції зерна, молока, м’яса, цукру та рослинних олій.
Зерно
Завдяки покращенню оцінки врожаю пшениці з 24 до 25,9 млн тонн уточнено оцінку валового збору зернових культур з 56,6 до 58,6 млн тонн. Попит внутрішнього ринку оцінюється у 27,1 млн тонн, із нього на продовольчі потреби спрямовуватиметься 6,5 млн тонн. За умови формування достатніх для підтримки продовольчої безпеки країни перехідних залишків (6,2 млн тонн) експортні можливості оцінюються у 36,3 млн тонн, зокрема 14,6 млн тонн пшениці, 3,9 млн — ячменю та 17,3 млн — кукурудзи.
За оперативними даними митної статистики, в липні-серпні 2015-го Україна експортувала 5,9 млн тонн зерна й продуктів його переробки, що на 22,9% більше, ніж у липні-серпні 2014-го. У загальному обсязі експорту пшениця становить 2,7 млн тонн (на 12,5% більше), ячмінь — 1,9 млн тонн (на рівні торішніх показників), кукурудза — 1, 3 млн тонн (у 2,8 раза більше).
На 1 вересня 2015-го, за даними Держстату, на підприємствах, що зберігають і переробляють зерно, його було 27,2 млн тонн — 20,3 млн тонн пшениці, 3,9 млн — ячменю, 1,5 млн — кукурудзи.
Олії рослинні
У 2014/15 МР вітчизняними підприємствами вироблено 4,5 млн тонн олій рослинних (на 7,3% менше, ніж в попередньому маркетинговому сезоні), зокрема соняшникової — 4,3 млн тонн. Із загального обсягу виробництва на внутрішнє продовольче споживання спрямовано 516 тис. тонн або 12,1 кг в розрахунку на одну особу. Основний обсяг виробленої олії — 4,1 млн тонн — було експортовано. Імпорт минулого сезону становив 178 тис. тонн і був представлений переважно пальмовою олією.
У новому 2015/16 маркетинговому періоді, за оцінками експертів, виробництво олій рослинних збережеться на рівні минулого сезону й становитиме 4,5 млн тонну, зокрема олії соняшникової — 4,2 млн тонн. Експорт очікується в обсязі 4,1 млн тонн, із нього олії соняшникової — 3,1 млн тонн, імпорт — 0,2 млн тонн. Споживання олій рослинних оцінюється на рівні 13,1 кг на одну особу на рік або в межах раціональної норми.
Молоко, м’ясо
В Україні триває скорочення поголів’я худоби та птиці та пов’язане з ним зменшення виробництва продукції тваринництва. За даними статистики, станом на 01.09.2015, як порівняти з відповідною тогорічною датою, поголів’я ВРХ скоротилося на 6,5%, свиней — на 3,1%, птиці — на 3,0%.
У січні-серпні 2015 року (проти відповідного періоду 2014-го) виробництво молока зменшилося на 4,6% — до 7402 тис. тонн, м’яса всіх видів — на 1,7% (до 1441 тис. тонн). Також відбулося скорочення обсягів імпорту м’ясомолочної продукції. Так, за 8 місяців цього року імпорт м’яса зменшився на 19% (до 92 тис. тонн), імпорт молокопродуктів — у 7 разів (до 42 тис. тонн).
З початку року відбулося скорочення експорту молочної продукції на 36,6% (до 277 тис. тонн). Утім зберігається позитивна тенденція до нарощування експорту м’ясопродуктів, який у січні-серпні поточного року зріс на 21% (до 156 тис. тонн). Продукції птахівництва в українському експорті м’яса належить 67%. Найбільші обсяги експортних постачань м’яса птиці здійснюються в Ірак, Німеччину, Нідерланди. Споживання населенням продукції тваринництва в січні-серпні цього року проти відповідного періоду 2014 року скоротилося: м’яса — на 7,1% і становило в середньому за місяць 3,9 кг на особу, молока — 8,5% (17,6 кг).
Цукор
У 2014/15 маркетинговому періоді загальна пропозиція цукру на ринку була сформована українськими виробниками й становила 2426 тис. тонн. З урахуванням обсягів внутрішнього споживання (1684 тис. тонн), експорту (109 тис. тонн) і вивезення до ВЕЗ «Крим» (138 тис. тонн) залишки цукру на кінець сезону оцінюються у 495 тис. тонн, що на 44% вище, ніж торік.
За оцінками, в новому 2015/16 маркетинговому періоді виробництво цукру очікується в межах 1200 тис. тонн, що на 42% нижче від показника минулого сезону. Таке суттєве зменшення виробництва цукру зумовлене, основним чином, скороченням на 28% площ посіву цукрових буряків під урожай 2015 року. З урахуванням перехідних залишків й очікуваного виробництва загальна пропозиція українського цукру поточного сезону становитиме 1695 тис. тонн або фактично на рівні потреби внутрішнього ринку. Проте для нормального функціонування ринку цукру та уникнення «галопу» цін потрібно забезпечити хоча б мінімальний рівень перехідних запасів. Крім того, незважаючи на несприятливий для виробництва цукру сезон, треба намагатися не втратити вже освоєні в попередньому маркетинговому періоді зовнішні ринки збуту цукру.
газета “АгроМаркет”, жовтень 2015 року
Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».