Агромаркет

До премії за якість

До премії за якість

Пшениця дорожчає. Проте майже половина продовольчого зерна на борошно не годиться.

 

Гаряча осінь 2015-го вносить свої корективи на фінішній прямій збирання врожаю. Втрати кукурудзи через цьогорічну засуху можуть скласти від 10 до 25%, натомість соняшник демонструє вищу врожайність, ніж торік. Утім, зрозуміло, остаточні висновки поки робити рано. Що ж до ранніх зернових, то, як кажуть ті, хто вже давно порахував у своїй коморі кожну дещицю врожаю, добрий вал далеко не повсюдно підтвердився очікуваною якістю. Загалом продовольчої пшениці нинішнього літа Україна зібрала стільки ж, як і минулого — 10 млн тонн. Щоправда, її частка у загальному обсязі виробництва зменшилася, бо було розширено посівні площі під цією культурою.І  при цьому, за оцінками експертів «АПК-Інформ», цьогоріч пшениці борошномельних кондицій маємо десь на 17% менше, ніж торік. Загалом належним нормам якості (за необхідними для виробництва борошна показниками) відповідає близько 5 млн тонн продовольчої пшениці (проти 6 млн тонн у 2014-му).

 

Власне, а чого дивуватися? Витрати на виробництво агропродукції, за даними Держстату, виросли за 8 місяців поточного року на 56,5%, як порівняти з таким періодом 2014-го. За результатами опитувань українських аграріїв, близько 40% господарств відчували дефіцит добрив, а 20% заявили, що готові відмовитися від застосування агрохімії чи принаймні різко скоротити норми її внесення через надто високі ціни. Сільгоспвиробники почали менше витрачатися на засоби захисту рослин ще з минулого року. Якщо у 2013-му, за різними оцінками, їх було реалізовано понад 90 тис. тонн на 700–800 млн дол., то в 2014-му приблизно на третину менше, а за результатами 2015-го, швидше за все, ще на 20%. Додаймо до цього вибрики погоди, що в нашому кліматичному регіоні — чи не один із головних чинників урожайності. А крім цього — труднощі зберігання (наразі маємо лише 46,3 млн тонн спеціалізованих потужностей, хоча потрібно 65,2). Як наслідок, скорочення обсягів високоякісного продовольчого зерна, придатного для випікання хліба. Звісно, за таких умов воно неодмінно дорожчатиме. У вересні, як зазначив аналітик «АПК-Інформ» Андрій Купченко, різниця між цінами на пшеницю в межах одного класу становила близько 500 грн/т. Цю суму й можна вважати премією за якість. До речі, в лютому під час максимальної девальвації ця різниця сягала 1300 грн/т.

 

Нині чимало сільгоспвиробників притримує продаж своєї пшениці, розраховуючи на подальше зростання цін. І в короткостроковій перспективі вони, цілком імовірно, таки зростатимуть, кажуть аналітики. Зокрема, на початку жовтня трейдери купували продовольчу пщеницю 3 і 2 класу на умовах EXW франко-елеватор по 3050-3250 грн/т і 3200-3350 грн/т. Утім, сектор фуражних зернових обтяжений надмірною пропозицією, а тому навряд чи є сенс розраховувати на тривале цінове зростання.  

 

 

 

Олеся Янкова

газета “АгроМаркет”, жовтень 2015 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».
 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ