На геморагічний синдром ожиріння печінки частіше страждають несучки

Геморагічний синдром ожиріння печінки у птиці ‒ поліетіологічне захворювання, на розвиток якого впливає годівля, генетика, довкілля й гормональний статус, пише журнал «Наше птахівництво».
Серед основних причин ‒ надмірна кількість високоенергетичних субстратів раціону, які метаболізуються у печінці та відкладаються у вигляді жиру. Такими складниками можуть бути кукурудза та пшениця. Тривала годівля птиці раціонами з високим умістом кукурудзи чи пшениці спричиняє ожиріння та підвищену інфільтрацію печінки.
Крім того, за скупченості стада й мінімального моціону у птиці знижується потреба в енергії, а, отже, зростає ризик надлишкової енергії з розвитком гепатозу печінки.
Серед гормональних чинників особлива роль у розвитку захворювання ‒ в естрогену, рівень якого пов’язаний зі статевою зрілістю та стимулює печінку зберігати більше жиру для синтезу жовтка яєць. Із початком яйцекладки розмір печінки різко збільшується у відповідь на рівень естрогену в крові. Спільний вплив позитивного енергетичного балансу та підвищеного рівня естрогену провокує геморагічний синдром ожиріння печінки.
Найчастіше хвороба фіксується у теплий період року. Високі температури знижують енергетичні потреби організму птиці, що призводить до позитивного балансу енергії й загрози інтенсивного навантаження на печінку. Збільшення абдомінального жиру через надмірну кількість акумульованої енергії може заважати нормальному диханню й охолодженню, внаслідок чого птиця стає більш схильною до теплового стресу та патології печінки. Мікотоксини, особливо афлатоксини, також індукують накопичення ліпідів і крововиливи у печінці.
Раніше ми писали, як проявляється сальмонельоз у несучок.
Довідка
Геморагічний синдром ожиріння печінки ‒ неінфекційне захворювання, що характеризується надмірним накопиченням жиру в печінці та черевній порожнині, що призводить до розриву органів, крововиливів у паренхіму печінки та раптової смерті птиці. Найчастіше трапляється у продуктивної несучки. Птиця, як правило, страждає на ожиріння, раптово знижується несучість та фіксується погана якість яєчної шкаралупи. Це пов’язано зі зниженням здатності ураженої печінки активувати вітамін D у його метаболічно активну форму (1,25 (OH2)D3), унаслідок чого порушується кальцієвий обмін.