Світове виноробство відновлюється, але все ще нижче 5-річної норми
Глобальне виробництво вина у 2025 році зросло на 3% після провального 2024-го, проте все ще відстає від п’ятирічного середнього.
Про це повідомляє Drinks+.
За даними Міжнародної організації виноградарства і виноробства (OIV), цьогоріч світові обсяги сягнули 232 млн гектолітрів – це третій поспіль рік нижче норми. На виноградники продовжують тиснути кліматичні аномалії. У 2024 році заморозки, посуха та сильні дощі знизили виробництво до найменшого рівня за понад 60 років, що було на 14% нижче десятирічного середнього.
У 2025-му погода знову завдала удару: Франція отримала найменший урожай з 1957 року, Іспанія – найнижчий за 30 років. У Ріохі втрати спричинили град, мілдью та спека, а в Кастилії-Ла-Манчі обсяги впали на 30%.
Водночас окремі країни демонструють відновлення. Італія наростила виробництво на 8% і повернулася до п’ятирічного середнього. Сполучені Штати Америки очікують 21,7 млн гектолітрів – на 3% більше, ніж торік, але все ще на 9% нижче звичного рівня.
Південна півкуля додала 7% завдяки Україні, Австралії, Новій Зеландії та Бразилії, частково компенсувавши спад у Чилі. Проте обсяги все ще приблизно на 5% нижчі за середні.
«Якщо подивитися на причини низького виробництва за останні три роки, головним фактором була нестабільна погода в обох півкулях», – зазначив генеральний директор OIV Джон Баркер.
OIV вважає, що обмежені обсяги частково допомагають утримувати баланс між виробництвом і попитом на тлі падіння споживання та нестабільної торгівлі.
Читайте також: Прийом заявок на гранти для виноробів Одещини продовжили до кінця місяця