Маса жовткового мішка у перші години життя пташеняти стрімко зменшується

Нормальна маса жовткового мішка курчати, що вивелося, на думку вітчизняних науковців, ‒ 5-7,5 г: 1-1,2 г припадає власне на жовтковий мішок, а 5-5,5 г ‒ це залишковий жовток, який у ньому міститься.
Про це пише журнал «Наше птахівництво».
Із перших годин життя пташеняти вміст жовткового мішка, а, відповідно, і його маса, стрімко зменшуються. Через 36 годин після виведення курчати за нормального розвитку й умов зберігання/транспортування лишається близько половини залишкового жовтка ‒ від моменту покльовування шкаралупи, або 30% від початку втягування його у черевну порожнину.
Закордонні фахівці також уважають, що на візуальному оцінюванню та патологоанатомічному розтині треба враховувати вікові зміни деяких морфологічних показників.
За потреби на патологоанатомічного розтину добового молодняку відбирають проби для біохімічного аналізу ‒ пробу залишкового жовткового мішка, печінки (таблиця).
Слід пам’ятати про різницю в біохімічних показниках залишкового жовткового мішка, жовтка та печінки у добових курчат, що безпосередньо пов’язано з віком курей батьківського стада. Так, у молодняку, отриманого від батьків 21-тижневого віку, у жовтковому мішку міститься у 1,3-2,5 раза менше каротиноїдів, вітамінів А, В2 і загальних ліпідів, і в 1,7 раза менше вітаміну А у печінці.
Крім того, маса селезінки відносно більша у курчат від переярих курей, ніж від 7-місячних молодок.
Нормативні зміни екстер’єрно-інтер’єрних показників молодняку за дві доби після виведення
