Овочі-Ягоди-Сад

В Україні волоський горіх подорожчав удвічі через весняні заморозки

В Україні волоський горіх подорожчав удвічі через весняні заморозки

Цієї осені українські ринки приймають волоські горіхи майже удвічі дорожче, ніж торік. Причиною зростання цін став нижчий урожай через весняні заморозки, що вразили більшість регіонів країни. 

Про це повідомляє Суспільне Полтава.

За словами перепродувача Раджі Мамішева, цього року стартова ціна на нелущений горіх становила 20 грн/кг, тоді як торік – 10–15 грн. «Дуже хороший горіх коштує 25 грн, а ідеальної якості – до 30 грн. Ядро з нього продаємо до 200 грн за кілограм», – уточнив він.

Фермер із Полтавщини Владислав Жолонка продав 104 кг горіхів майже за 3 тис. грн, що значно менше, ніж торік. «Було приморозки навесні, горіха дуже мало. Минулого року здавали 280 кілограмів», – розповів господар.

Доцентка кафедри товарознавства та біотехнології Полтавського університету економіки і торгівлі Наталія Офіленко зазначає, що 95% волоських горіхів в Україні вирощують приватні господарства. «Майже 58% усього експорту спрямовується до країн Європейського Союзу. Найбільше купують Туреччина, Франція та Румунія. Україна посідає четверте місце у світі з вирощування горіху, поступається лише Китаю, США та Чилі», – сказала вона.

Попри цьогорічне зростання цін, загалом за останні роки волоський горіх в Україні подешевшав приблизно на 20% через труднощі з експортом у воєнний період.

Читайте також: Горіхові велетні Пономаренка демонструють успіх на виставках в Європі