Що провокує вади індичого інкубаційного яйця

Кожне відбраковане інкубаційне індиче яйце, враховуючи його високу собівартість, завдає економічних збитків виробнику. Вади негативно впливають на показники виводимості та якість індичат. Виходячи з цього, на інкубацію можна закладати 8% яєць із певними вадами.
За основними категоріями яйця розподіляються так:
‒ із забрудненою шкаралупою ‒ 3%;
‒ неправильної форми ‒ 0,3%;
‒ із шорсткою шкаралупою з вапняними наростами та поясами ‒ 0,3%;
‒ дрібні й завеликі (двожовткові) ‒ 2%;
‒ із великою чи рухливою повітряною камерою ‒ 0,3%;
‒ із мармуровою шкаралупою ‒ 0,5%;
‒ із відривом халаз (градинок) ‒ 0,2%;
‒ із кров’яними й м’ясними вкрапленнями ‒ 0,2%, інші види браку.
Не підлягає сумніву, що Постає питання, чому ж виникають ці вади та чи є сенс використовувати такі яйця як інкубаційні.
Вади провокує низка чинників. Зокрема, до зовнішніх чинників можна віднести неякісну підготовку несучок до племінного сезону; незбалансовані за певними інгредієнтами комбікорми; неналежні технологічні й ветеринарно-санітарні умови утримання; хвороби інфекційної й неінфекційної етіології; лікувальні засоби, що негативно впливають упродовж репродуктивного періоду на фізіологічний стан несучки; стрес тощо.
До внутрішніх чинників належать вади, успадковані на генетичному рівні.
Подовжене, округле, грушоподібне, веретеноподібне, здавлене з боків, із придатками яйця маркують як неправильної форми. Її можуть спричиняти спадковість; вдавлення яйця на ранній стадії утворення шкаралупи; звуження яйцеводу чи завелика його активність; захворювання яйцеводу; інфекції, що порушують функції матки (респіраторний мікоплазмоз тощо).
Причинами знебарвлення шкаралупи інкубаційних індичих яєць можуть бути хронічні токсикози різної етіології, інфекційні захворювання, зокрема мікоплазмоз, зависока продуктивність, спадковість, мікотоксикози.
Нагадаємо, правильна температура – запорука успішної одноступеневої інкубації індичих яєць.