Які сорти озимої пшениці найкраще підходять для вирощування в Степу – дослідження

Для значного підвищення врожайності пшениці озимої, поряд з агротехнічними засобами, важливе місце має сорт. Для раціонального використання сортового складу та з метою щорічного одержання сталих урожаїв рекомендується висівати в господарствах по два-три сорти, які відрізняються біологічними й господарськими ознаками – зимостійкістю, скоростиглістю, посухостійкістю, неоднаковим реагу ванням на попередники, строки сівби, добрива тощо.
Про це у своїй статті в журналі The Ukrainian Farmer пише Микола Солодушко (ДУ Інститут зернових культур НААН).
Це, за його словами, забезпечує найповніше та раціональне використання різних за родючістю ґрунтів для збільшення виробництва зерна. Рекомендується засівати близько половини площ безостими формами пшениці озимої. Такі сорти відрізняються стійкістю до осипання зерна і дають змогу зменшити втрати під час збирання врожаю.
Результати проведеної роботи з дослідження продуктивності різних сортів пшениці озимої показали, що останніми роками найкращими за врожайністю (6,5–8,4 т/га) в умовах Степу були Фортеця, Перемога одеська, Позиція одеська, Довіра одеська, Удача одеська, Дачнянка, Наснага, Оранта одеська, Овідій, Проня, Здобна, Славна, Смуглянка, Фаворитка, Юзовська, Паннонікус, Салем, Емблем, Дагмар, Етана та Мескаль.
Проте, слід зазначити, іноземні сорти високі показники врожайності забезпечували тільки в роки, що характеризувалися достатньою кількістю опадів у весняно-літній період.
Дещо нижчу врожайність (5,2–6,0 т/га) формували сорти Краса ланів, Росинка, Олексіївка, Гарантія одеська, Традиція, Зиск й ін.
Нагадаємо, у найкращому стані останніми роками в зиму входить озима пшениця, посіяна в оптимальні та допустимо пізні строки, а генетичний потенціал сучасних сортів пшениці озимої використовується тільки на 30-50%.