Тваринництво

Вітамін Е відновлює та підвищує яйценосність курей-несучок

Вітамін Е відновлює та підвищує яйценосність курей-несучок

Збалансовані раціони годівлі птиці, що забезпечують потребу в мінеральних, білкових та інших біологічно активних речовинах, зокрема вітамінах, ‒ важливий складник реалізації генетичного потенціалу.

Про це пише журнал «Наше птахівництво».

Експериментальними дослідженнями встановлено, що введення в раціон курей-несучок вітаміну Е сприяло відновленню та підвищенню яйценосності на тлі попереднього зниження несучості, спровокованого вмістом у раціоні понад 20% сухої спиртової барди.

Кормові добавки з вітаміном Е стимулювали виробництво товарного яйця, підвищуючи концентрацію вітелогеніну в крові. Кури-несучки, які отримували концентрацію вітаміну Е 200 мг/кг, мали вищі показники маси жовтка щодо білка, вірогідну вищу концентрацію α-токоферолу в жовтку на тлі збільшення його вмісту в плазмі та тканинах.

Інші досліди довели, що кормові добавки із зазначеною концентрацією вітаміну Е ймовірно знизили холестерин у яєчному жовтку.

Висока концентрація α-токоферолу може підвищити окисну стабільність і забезпечити потрібний для харчових потреб людини вміст токоферолів. Підвищення концентрації вітаміну Е в раціоні кореляційно збільшувало його вміст у  жовтку яєць і м’язовій тканині. Згодовування різних кормових добавок з умістом вітаміну Е кореляційно накопичувало α-токоферол у тканинах печінки птиці.

Типові корми для птиці зазвичай містять природний або синтетичний вітамін Е у вигляді α-токоферолу. Після засвоєння останнього вітамін Е ідентифікують у жовтку й м’язових тканинах, що також поліпшує захист організму птиці від окисного стресу й імунну відповідь.