Україна розширює співпрацю з Францією в галузі виробництва та перероблення яєць

Розширення двосторонньої співпраці в галузі виробництва, перероблення та реалізації яєць і яєчної продукції стало основною темою робочої зустрічі заступниці міністра аграрної політики та продовольства Оксани Осьмачко з представниками Французької організації виробників яєць (SNIPO) та посольства Франції в Україні.
Про це повідомили у Мінагрополітики.
SNIPO об’єднує компанії, які забезпечують близько 90% ринку яєць у Франції: від виробництва яєць і яєчних продуктів до сортування та пакування яєць.
SNIPO не лише представляє інтереси своїх членів перед національними та європейськими інституціями, а й активно формує стратегічні напрями розвитку галузі. Організація є членом Національного комітету з просування яєць, Національної асоціації харчової промисловості Франції та Європейської асоціації пакувальників і торговців яйцями.
Щороку у Франції виробляється близько 16 млрд яєць. Загальне поголів’я несучок ‒ близько 48 млн голів. У структурі виробництва ‒ близько 10 великих птахофабрик (до 300 тис. курей на кожній), малі фермерські господарства зі стадом 6-12 тис. голів. Особливістю французької моделі є домінування систем вільного вигулу птиці, що відповідає сучасним стандартам добробуту й екологічності виробництва.
Для українського аграрного сектору така співпраця відкриває значні перспективи. Зокрема, можливість перейняти європейський досвід організації ринку, технологій перероблення та сучасних підходів до утримання птиці.
Крім того, налагодження партнерства з провідними профільними об’єднаннями ЄС сприяє глибшій інтеграції України в європейський аграрний простір, наголосили в Мінагрополітики.
Нагадаємо, 1 січня 2026 року в Україні стартуватиме програма з переходу на вільне утримання птиці в межах євроінтеграції.