Гербіциди зменшують витрати на ручне прополювання виноградників у 6 разів

Застосування гербіцидів дозволяє на кожному гектарі насаджень винограду зменшити витрати праці на ручних прополюваннях до 15-20 людино-годин (у 4-6 разів) та на культиваціях до 4-6 машино-годин (на 30%).
Такі дані у своїй статті для журналу «Садівництво по-українськи» озвучує Андрій Штірбу, заввідділом виноградарства Інституту виноградарства і виноробства імені В. Є. Таїрова НААН.
«Навесні після сходів бур’янів високу ефективність показує неселективний гербіцид системної дії на основі гліфосату, який використовується для боротьби з багаторічними і однорічними рослинами», – пише він.
Обробіток проводиться направленим обприскуванням вегетуючих бур’янів. Виноградні рослини чутливі до гліфосату та пошкоджуються ним за потрапляння розчину на листки та зелені пагони, зауважує науковець. Через те, що гліфосат поглинається та розподіляється в рослинах, до обробітку потрібно видалити поросль зі штамбів кущів.
Влітку в насадженнях винограду, в тому числі молодого віку, можна використовувати гербіциди на основі глюфосинат амонію. Препарати відносяться до групи десикантів або контактних гербіцидів суцільної дії.
«Завдяки контактній дії глюфосинат амонію унеможливлює ризик пошкодження кущів, на відміну від гліфосатів, системна дія яких може призвести навіть до загибелі культурних рослин», – додає Штірбу.
Читайте також: Виноградарям порадили особливо слідкувати за бур’янами до середини червня