Чилійські науковці дослідили вплив регуляторів росту на пружність ягід винограду

Науковці Сільськогосподарської експериментальній станції Папського католицького університету Чилі, проаналізували вплив регулятору росту синтетичний цитокінін (CPPU) на пружність ягід.
Про це йдеться у статті журналу «Садівництво по-українськи».
CPPU є одним з регуляторів, що активно застосовується для покращення якості винограду та підвищення економічної рентабельності його вирощування, однак вплив реглятору росту на пружність ягід залишається недостатньо вивченим.
Досліди проводилися у 20-річному винограднику сорту Кишмиш. Для цього використовували цитологічний, морфологічний та біохімічний аналізи. У рослин, оброблених CPPU, на стадії цвітіння (BBCH65) спостерігалися морфологічні зміни, пов’язані з поділом клітин і модифікацією клітинної стінки. Крім того, імунофлуоресцентний аналіз із використанням моноклональних антитіл 2F4 і LM15, спрямованих проти пектину та ксилоглюкану, показав, що обробка CPPU викликала зміни в клітинній стінці під час цвітіння.
Ці ранні зміни мали значний вплив на склад геміцелюлози та пектину в клітинній стінці зрілих плодів і були пов’язані зі збільшеним вмістом кальцію та вищою пружністю ягід під час збору врожаю.
Читайте також: Запаси продуктивної вологи в орному шарі ґрунту достатні лише в частині областей