Овочі-Ягоди-Сад

На Івано-Франківщині через холод пізніше стартував сезон спаржі

На Івано-Франківщині через холод пізніше стартував сезон спаржі

У селі Конюшки Івано-Франківської області Майя Тулайдан разом з Володимиром Тимківим вже 10 років вирощують спаржу. За сприятливої погоди щодня зрізають по 300-400 кілограмів спаржі. З одного гектара за місяць в середньому отримують 3,5 тонни.

Про це повідомляє «Суспільне Івано-Франківськ».

За словами Майї Тулайдан, цього року через холодну весну збір культури розпочали 22 квітня — на три тижні пізніше звичайного терміну. Сезон триватиме до кінця червня. «Ми збираємо її зранку, потім завозимо, миємо, фасуємо, калібруємо. У день збираємо понад 300 кілограмів спаржі, й за день я повинна її всю продати», – розповідає фермерка.

Наразі спаржу вирощують на 12 гектарах, але активно збирають лише на чотирьох, оскільки решта землі засаджена молодими рослинами. На своїх полях Тулайдан і Тимків не використовують жодних добрив, а спаржу вирощують у природних умовах.

«Ґрунти в нас дуже класні. Ми проти хімії, тому що самі також вживаємо спаржу. Можемо з поля зривати і їсти навіть немиту, бо вона – гарна, чистенька», – каже Майя Тулайдан.

Через війну фермери відчули нестачу робочих рук — багато чоловіків виїхали за кордон. Ринок збуту також суттєво змінився: покупці зі східних та південних регіонів країни переїхали або залишилися на окупованих територіях.

Майя Тулайдан також ділиться рецептом приготування спаржі: розрізати стебла, обсмажити без олії до скоринки, додати оливкову олію або масло й копчену паприку. Готовий гарнір, за словами фермерки, «це – реально їжа богів».

Читайте також: Фермерка розширює плантацію органічної спаржі на Сумщині