Тваринництво

Застосування ензимних кормових добавок поліпшує якість кормів і сприяє зниженню витрат на годівлю

Комплексне рішення

Комплексне рішення

Застосування ензимних кормових добавок поліпшує якість кормів і сприяє зниженню витрат на годівлю.  

За останні 30 років ензими зарекомендували себе як ефективний інструмент підвищення поживності кормів, але досі немає спільної думки щодо стратегії їхнього застосування в годівлі свиней. 

У корми сільськогосподарських тварин ензими вводять не в чистому вигляді, а у формі комерційних добавок. Вони дуже різноманітні за своїм складом, але зазвичай є універсальними, тобто рекомендовані до використання для різних видів тварин. На практиці годівлі є рецепти з одночасним додаванням трьох-чотирьох ензимних добавок. На додаток до цього існують концентровані препарати, які можуть бути в складі преміксу або концентрату. Виникає запитання щодо доцільності такої кількості добавок у складі одного корму. 

Серед фахівців із годівлі свиней побутує думка, що травна система свиней адаптується до кормів поступово, а також помилкова думка, що ензими, які є у шлунковому соку поросят до їх відлучення, цілком справляються з вилученням поживних речовин комбікорму. Виняток із цього правила роблять для фітази, оскільки цей фермент не виробляється в організмі тварин, а вміст фітатів (субстрат, на який він впливає) у зерні неухильно збільшується протягом останніх 10 років. Таке зерно має високу схожість і врожайність, багате на мінеральні речовини, але погано засвоюється через стійкість фітатів до дії шлункового соку. До того ж часто ігнорують інші, не менш важливі ензими, що є в добавках. 

Кишківник свиней інтенсивно розвивається в перші чотири місяці життя, тому після відлучення впродовж усього періоду дорощування тварини погано справляються з важкоперетравними компонентами корму. Серед моногастричних тварин поросята — найчутливіші до вмісту сирої клітковини в кормах (рис.). Якщо її рівень у комбікормі перевищує 2–3% вмісту сухої речовини, поросята повільніше зростають і частіше хворіють, спостерігається зниження апетиту. Стрес, спричинений відлученням від свиноматки й зміною кормової бази, знижує вироблення амілази, хімотрипсину та ліпази. Через два тижні після відлучення активність хімотрипсину й амілази повертається тільки до 70 і 74% відповідно до їхньої активності на момент відлучення. Недостатня секреція травних ферментів у шлунково-кишковому тракті перешкоджає ефективному перетравленню твердого корму. Це призводить до порушення фізичного кишкового бар’єра, розрідження щільних фракцій слизової оболонки, підвищення проникності стінок кишківника та порушення його мікробіоти. 

Рис. Чутливість моногастричних тварин до рівня сирої клітковини корму

Починаючи з чотиримісячного віку, травна система свиней краще справляється з перетравленням кормів, але прагнення знизити витрати на вирощування шляхом уведення дешевих джерел сирого протеїну й енергії негативно позначатиметься на їхній продуктивності. 

Таким чином, можна дійти висновку, що травна система свиней може працювати недостатньо ефективно як через фізіологічні (вікові) особливості, так і внаслідок браку необхідної активності ензимів для ефективного використання дешевих кормів у складі раціону. В обох випадках корегувати годівлю слід із використанням ензимних комплексів або поєднань, здатних впливати на максимальний спектр субстратів, що є в комбікормі. Що нижча якість кормів, то вища потреба у використанні ензимів. 

Розв’язання проблеми 

Комплексним рішенням для введення ензимів безпосередньо в корм, а не в складі преміксів, є мультиферментний комплекс нового покоління Натузим компанії Bioproton, що поєднує гідролітичні ензими трьох підкласів: глікозидази (ксиланаза, β-глюканвза, целюлаза), фосфотази (фітаза) і протеази. Добавку можна вводити як поверх раціону для створення високопоживних комбікормів, так і шляхом перерахунку поживності для зниження його вартості. 

Уведення в раціон комплексної добавки має низку переваг: 

• зменшення витрат: поєднання двох і більше добавок в одному рецепті практично завжди дорожче за використання ензимного комплексу; 

• посилена дія: у мультиферментному комплексі ензими ретельно підібрано один до одного, що створює ефект синергізму й унеможливлює інгібуючий вплив; 

• точність розрахунку: для оптимізації раціонів з ензимним комплексом Натузим компанія пропонує застосовувати спеціальні матриці, які враховують склад кормової бази раціону (пшениця / ячмінь / соняшниковий шрот або кукурудза / соя / соєвий шрот), містять до 20 показників поживності та за наявності детальних даних щодо якості вхідної сировини дають змогу розрахувати рецепт із високою точністю. 

Дослідження в Америці 

Щоб оцінити можливості використання низькокалорійних раціонів із високим умістом клітковини, не втрачаючи продуктивність, 2016 року компанія — виробниця кормів Furst-McNess (США) провела дослід. Об’єктами дослідження були 1024 свині з початковою масою тіла 50,1 кг, яких розподілили на чотири групи: негативний (НК) і позитивний контроль (ПК) та дві дослідні. Тварини з групи негативного контролю отримували низькокалорійний раціон (ME = 3423 ккал/кг) з високим умістом висушених дистиляторів зерна (50%) (побічний продукт дистиляції зернових являє суміш пшениці, кукурудзи, рису й інших злаків). У позитивному контролі раціони містили 30% висушених дистиляторів зерна, їхня енергія була вищою завдяки додатковому додаванню жиру (ME = 3476 ккал/кг). Раціони дослідних груп повторювали склад комбікормів із негативного контролю, але з додаванням ензимного комплексу Натузим в одному випадку в дозуванні 193 г/т корму (ОГ1), в іншому — 386 г/т (ОГ2). Дослід тривав 83 дні. Система зважування кормів FANCOM вимірювала кількість корму, що доставлялася в окремі загони, і визначала масу свиней і корму станом на 0, 14, 28, 42, 56, 70 і 83 дні від початку досліду. Рівень глюкози в крові вимірювали на 42-й день дослідження. Дані були проаналізовані повністю рандомізованим методом із використанням GLM у Minitab. 

На 83-й день дослідження свині з групи НК (107,4 кг) і ОГ2 (108,4 кг) у середньому важили менше (Р=0,050), ніж тварини з групи ПК (112,4 кг), а в ОГ1 (109,5 кг) результати були вищими, ніж в ОГ2, але нижчими, ніж у ПК. У групі ПК середньодобове споживання корму (ССПК) було на 9,4% вищим (P=0,088), ніж у групі НК. У дослідних групах показник був вищим, ніж у НК, але нижчим, ніж у ПК, — на 5,2% в ОГ1 і на 4,3% в ОГ2. Рівень глюкози в крові у свиней із групи НК був на 7,7% нижчим (72,8 мкмоль/л), як порівняти з тваринами з групи ПК (78,8 мкмоль/л). Застосування ензимів дало змогу підвищити (Р=0,294) ефективність використання вуглеводів у кормах ОГ1 (78,8 мкмоль/л) і ОГ2 (79,4 мкмоль/л). Збереженість в ОГ1 і ОГ2 була вищою, ніж у групах НК і ПК, що могло бути пов’язано з кращим станом шлунково-кишкового тракту завдяки полегшенню травних процесів завдяки дії ензимів Натузиму. 

Автори дослідження дійшли висновку, що свині з групи ПК зростали швидше, ніж тварини з групи НК, а ферментний комплекс Натузим частково компенсував різницю у виробничих характеристиках між НК і ПК і сприяв підвищенню збереженості свиней на низькокалорійному раціоні з високим умістом висушених дистиляторів зерна. 

Дослідження в Нігерії 

2018 року в Нігерії група вчених із Федерального сільськогосподарського університету міста Макурді (UAM) та Політехнічного інституту імені Акперана Орші в місті Яндеві провела дослід з метою вивчення впливу різних рівнів уведення в раціон поросят-відлученців борошна з висушеної й обробленої шкірки маніоки (0%, 25, 37,5 і 50%) за паралельного використання ензимного комплексу Натузим на показники зростання й перетравність поживних речовин комбікорму. 

16 поросят-відлученців породи ландрас (кнурці) середньою живою масою 13,33 г поділили на чотири групи, раціони яких на 0%, 50, 75 і 100% кукурудзи замінили шкіркою маніоки й доповнили ензимним комплексом Натузим у дозуванні 350 г/т. Дослід проводили 42 дні. Наприкінці експерименту було випадковим чином відібрано по дві свині з кожної групи, їх тримали на голодній дієті 24 год, після чого протягом семи днів відбирали проби для аналізу на засвоюваність експериментальних кормів. 

Показники продуктивності у свиней, які отримували корми із заміною кукурудзи на шкірку маніоки, показували зниження (р<0,05) кінцевої живої маси на 15,5–25,9%, споживання корму — на 14,3–20,4%, середньодобового приросту — на 26,1–43,5%, а коефіцієнт конверсії корму збільшився на 16,2–41,7%. На тлі цього спостерігалося зниження вартості корму на 1 кг приросту живої маси на 7,0–16,3% (р<0,05). 

Заміна кукурудзи на шкірку маніоки призвела до зниження (р<0,05) засвоюваності сухої речовини на 8,4–17,5%, сирої клітковини — на 5,2–28,9%, сирого протеїну — на 1,5–7,3%, золи — на 9,2– 43% і БЕР (без азотистих екстрактивних речовин) — на 10,7–18%, у той час як засвоюваність сирого жиру мала тенденцію до збільшення на 0,4–3,9%. 

Повна заміна кукурудзи на борошно з обробленої шкірки маніоки з додаванням ензимного комплексу Натузим у дозуванні 350 г/т корму для поросятвідлученців дала змогу досягти істотного зниження вартості корму й витрат на 1 кг приросту на 16,3%, але знижувало швидкість росту тварин на 20,4%. 

У періоди падіння цін на м’ясо та на тлі підвищення кредитних ставок у банках така стратегія дає змогу зберегти бізнес без втрати поголів’я. 

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
Новий випуск
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
5
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ