Овочі-Ягоди-Сад

Закупівельники масово ріжуть цибулю на предмет якості

Закупівельники масово ріжуть цибулю на предмет якості

У 2024 році експерти побачили тенденцію, якої не було раніше: закупівельники, приїжджаючи до господарств, повсюди починають розрізати цибулині. Зовні вони можуть виглядати добре, а всередині часто містять дефекти, пов’язані з масовими неправильними підходами до вирощування і зберігання.

Таким спостереженням ділиться у ринковому огляді журналу «Плантатор» Олександр Ващенко, менеджер компанії «Нунемс Україна».

Він також зазначив, що у 2024-му відбулося подорожчання логістики, що змусило виробників цибулі закладати плантації ближче до великих міст та ринків збуту.

Одночасно спостерігається нестача професійних сховищ для довготривалого зберігання цибулі, щоб дотягнути її до травня і навіть червня, додав він.

«Тому є коливання по ціні, які починаються з осені, коли виробники намагаються скинути не дуже якісну продукцію, – зауважив Ващенко. – Краща відправляється у сховища, які починають відкривати у січні, і до весни ціна зростає. Зараз з осені ціна тримається на більш-менш одному рівні, але на ціну реалізації дуже тисне вихід на ринок цибулі не дуже високої якості».

Читайте також: В Україні почали активніше будувати овочесховища