Метод відновлення ембріонів пришвидшує цикл досліджень у селекції в чотири рази

Новітні підходи у технології селекції, такі як молекулярні маркери, подвоєні гаплоїди, відновлення ембріонів тощо допомагають у селекційній роботі й покращення гібридів, відповідно до нових викликів.
Про це під час онлайн-конференції «AgroVision 2025: тренди та інновації сезону» повідомив Сергій Резніченко, керівник відділу агрономії та розвитку технологій Corteva Agriscience.
«Такі культури, як кукурудза, поширені у всіх країнах. Тож з ними немає проблем щодо створення нових гібридів і швидкої інтродукції нових характеристик у гібрид тощо. Натомість соняшник, який є однією з ключових культур в Україні, не має такого широкого арсеналу технологій щодо створення нових гібридів. Спеціально для цієї культури був створений метод відновлення ембріонів – для прискорення розвитку гібридів певних культур шляхом традиційної селекції», – зауважив він.
За словами Сергія Резниченка, метод полягає у тому, що у зимовій теплиці вирощуються рослини впродовж 60 днів й доходять до стадії, коли їх можна запилити й отримати схрещення, які згодом аналізуються.
«У звичайних умовах ці схрещені насінини повинні дозріти, це займає майже повний сезон. Фактично на наступний сезон їх можна висадити в полі, дослідити і далі продовжувати процес селекції. За таким самим методом ми стимулюємо розвиток ембріонів, які утворилися під час схрещування. Близько 13 днів йде на схрещування й утворення ембріонів, за 7 днів відбувається відновлення, в лабораторних умовах утворюються сіянці, відбираються зразки й відбувається селекція за маркерами, після чого проходить акліматизація сіянців. Відповідно усього за 90 днів рослинки проходять повний цикл до наступного відбору. І у селекції це вважається дуже швидким циклом, адже зазвичай на аналогічні процедури витрачається рік. Тож завдяки способу відновлення ембріонів прискорюється оборот і цикл досліджень у селекції в чотири рази», – зазначив Сергій Резниченко.
Нагадаємо, український селекціонер представив цукрову кукурудзу з найдовшим качаном.