Коли падають ціни на молоко, час вибраковувати слабких корів

Ціни на молоко-сировину знижуватимуться ‒ це розуміли всі, адже подібне відбувається не перший рік. Тому вважаю, що не треба панікувати, а готуватися до цього і максимально оптимізувати витрати.
Так, оптимізувати витрати на корми важко, бо ціни на зернові зростають. Але ферми дуже мало уваги приділяють оптимізації інших витрат: на електроенергію, персонал, паливо-мастильні матеріали тощо. Протягом 2023-2024 років через зростання цін усі забули про «копійчані» витрати, які сумарно можуть додати 500-700 тис. грн на рік, залежно від ферми.
За 16 років роботи у тваринництві я жодного разу не чув від колег, що хтось погоджувався на зниження цін, натомість тільки те, що це несправедливо. Але ж ми як виробники також несправедливо ставилися до переробників: піднімали ціни, попри ризики зниження.
На жаль, падіння цін на сировину має об’єктивне пояснення: біржові ціни на масло та сир, а також скорочення попиту на молочні продукти у грудні-лютому (що трапляється щороку).
Якби виробники тримали ціну молока на рівні 22-24 грн/л із ПДВ на фермі (яка цілком рентабельна для молочного виробництва), то зниження не перевищувало б 0,5-1 грн. Тоді б не ширилися і панічні настрої й думки про нерентабельність.
З огляду на поточні економічні умови, справедлива ціна, яка дозволить виробникам залишатися рентабельними, має бути не менше ніж 49 євроцентів/кг (із ПДВ).
Я не бачу нічого поганого в тому, щоб скоротити виробництво молока на фермі ‒ це не критично. Зараз саме час вибракувати корів із поганою генетикою, які не дають достатньо молока або постійно хворіють на мастит, і мінімізувати таким чином витрати на них. Саме час показати, на що здатен технолог на фермі та його менеджмент.
У 2023-2024 роках через вищу ціну на молоко якраз не поспішали вибраковувати поголів’я.
Якщо ми хочемо бути виробниками та переробниками для ринків Європи й Азії, необхідно конкурувати. І найважливіша в цьому процесі якість. Однак слід розуміти, що й ціна має значний вплив.
Із подорожчанням сировини стикаються всі переробники ‒ і ті, хто встановив новітнє обладнання також. Молочні заводи оновлюються відповідно до своїх можливостей, як і наші ферми.
Так, два наші господарства, які представляють молочне виробництво в «Агрейн», застосовують дворазове доїння через молокопровід безпосередньо у танк-охолоджувач. Це дозволяє отримувати сировину високої якості, яка стабільно відповідає вимогам вищого й екстраґатунків.
Щорічно ми виробляємо понад 5 тис. тонн молока, яке реалізуємо переробним підприємствам. Компанія «Агросет» ‒ Зміївському молокозаводу та ТОВ «Молочний дім» (Lactalis), тоді як «Агровіт» понад 12 років співпрацює з корпорацією Roshen. Усі умови співпраці, включно з ціноутворенням і обсягами постачів регламентуються контрактами.