Вологи насправді достатньо, але нею треба вміти керувати – аграрій
Українські аграрії дедалі частіше відмічають дефіцит вологи – водойми міліють, рівень ґрунтових вод знизився до критичної точки. Утім, на думку директора і власника ТОВ «АГРОФІРМА “КОЛОС”» (Київська обл.) Леоніда Центила, насправді вологи достатньо, але нею треба вміти керувати.
Про це він написав у своїй статті в журналі The Ukrainian Farmer.
За його словами, йдеться не тільки про закриття вологи чи правильний вибір обробітку ґрунту.
«Вносячи незбалансовано хімічні елементи для живлення культур, ми провокуємо нераціональне використання води, витрачаємо воду на процеси, не пов’язані з ґрунтоутворенням, забезпеченням росту культури»,
– зазанчив Леонід Центило.
Тому, на його переконання, слід дотримуватися правила: коли бракує вологи, надмірно високі температури, непродуктивні втрати вологи, краще менше внести азоту, ніж внести більше і в результаті не отримати колоса чи качана.
Нагадаємо, за словами Леоніда Центила, зі змінами клімату змінилися пріоритети щодо селекції.