Тваринництво

Збудник синдрому зниження несучості-76 досить стійкий до дії фізико-хімічних чинників

Збудник синдрому зниження несучості-76 досить стійкий до дії фізико-хімічних чинників

Синдром зниження несучості-76 (СЗН-76) завдає господарствам значних економічних збитків через недоотримання на курку-несучку в середньому до 10-30 яєць (від племінних курей ‒ близько 50 яєць), знесення безшкаралупних яєць і з крововиливами, скорочення виводу курчат і їх низьку життєздатність у перші два тижні.

Про це пише журнал «Наше птахівництво».

Ступінь зниження несучості в різних стадах сягає 7-50%. Збитки від СЗН-76 збільшуються внаслідок витрат на обмежувальні заходи, особливо у племінних господарствах.

Збудник захворювання належить до родини Adenoviridaе, досить стійкий до дії фізико-хімічних чинників. Зокрема, його резистентність у лужному середовищі значно вища, ніж у кислотному. Найстабільніший збудник за рН середовища у межах 6-9. Вірус СЗН-76 легко піддається дії УФ-випромінювання та фотодинамічній інактивації. Нечутливий до ефіру, хлороформу, сапоніну й дезоксихолату натрію. Вірус також стійкий до дії 0,25%-го розчину трипсину, 2%-го розчину фенолу, 50%-го розчину етанолу.

У замороженому стані за температури -25 °С збудник зберігає життєздатність понад три роки, витримує багаторазові заморожування та відтавання, не втрачає інфекційних властивостей при сублімаційному висушуванні.

Вірус, що міститься в патологічному матеріалі, зберігається в активному стані в 50%-му гліцерині за температури від -30 до -50 °С протягом кількох років.

Як повідомлялося, СЗН часто перебігає в асоціації з інфекційним бронхітом курей.

Довідка

Синдром зниження несучості-76, або лиття яєць ‒ вірусне захворювання, що уражує репродуктивну систему курей, змінює пігментацію яєць, спричиняє потоншання чи відсутність шкаралупи, знижує повноцінність яєчного білка, погіршує інкубаційні якості племінних яєць і значно знижує яєчну продуктивність.