Точка зору

Як отримати адреналін від перцю

Марія Кисляченко
агроном «Аграна Фрут Лука»

Згідно з роздумами про успішність чи навпаки певного сезону в агрономії, важливого контексту набуває не лише періодизація. Особливість вирощування тієї чи іншої культури є ледь не ключовим фактором при оцінці процесу.

Ми відчули це на прикладі овочів, зокрема, перців, з вирощуванням яких зіткнулись вперше у минулому сезоні. У 2023 році наше підприємство зазіхнуло на підкорення нових напрямків та диверсифікувало свою звичну діяльність. Ми виростили 530 тонн розсадних овочів, зокрема перцю та баклажану. Основні проблеми з якими зіткнулись на початкових етапах нової для себе ніші – це реалізація та альтернаріоз. Причому друга проблема випливала з першої. У другий, поточний, сезон ми їх успішно подолали.

Міркуючи про те, що пройдений сезон вирощування цієї культури був успішним, негайно можемо називати себе профі? Е, ні! Хіба, що для власної мами ми й надалі залишатимемось «професіоналами», попри всі виклики та нюанси. Будьте певні, що кожен наступний сезон буде інакшим, зі своїми ексклюзивними викликами та сюрпризами, зокрема погодними. Наче всесвіт нас до чогось готує та постійно загартовує. 

Втім, якщо ви маєте бажання отримати шалену порцію адреналіну, велкам ту агробізнес! Відчуття, що настають ще на етапі планування сезону чи нового проєкту, можна порівняти з тим, ніби ходиш по тоненькому канату десь над скелею. Будь-який необережний крок, чи непродумане рішення, мають глобальний вплив. І ось, ти уже летиш у прірву, чи ж бо злітаєш до небес, відчуваючи неймовірну ейфорію: «Вдалось!» Саме ця емоція є першою, коли все ж урожай хороший.

Детально про досвід «Аграна Фрут лука» щодо профілактики альтернаріозу на перцях читайте у журналі «Садівництво по-українськи» №5 2024.