Ціна на технічний виноград вища на 70%, ніж торік
Не зважаючи на зростання закупівельної ціни на 70% за рік, вирощування винограду на Одещині не завжди рентабельне. Минулого і позаминулого років багато господарств Бессарабії повикорчовували виноградники на загальній площі до 300 га.
Такі дані у своїй статті для журналу «Садівництво по-українськи» навів Володимир Харьковський, власник СФГ Деметра (Білгород-Дністровський район Одеської області).
«Цінова політика винзаводів не надто приваблює цим займатися, а вирощувати культуру у зоні ризикованого землеробства, часто без поливу, дуже важко, – пояснив він. – Часом переробники пропонують ціни нижчі за собівартість. Складнощі з реалізацією технічного винограду тягнуться вже декiлька років».
Між тим, за словами Харьковського, якщо минулого року заводи купували сировину по 7 грн/кг, то цьогоріч рекомендують 12 грн/кг, але, на думку аграрія, це теж поки що не найкраща ціна порівняно з тим, що виробники вкладають у вирощування.
Читайте також: Цього року у Франції вироблять менше вина