Техніка

Зберігання сінажу в рулонах вимагає їх герметичного пакування

Захищаємо рулони

Захищаємо рулони
Швидкий з однією консоллю

Зберігання сінажу в рулонах вимагає їх герметичного пакування. Аби не бути залежним від функціоналу прес-підбирача, можна використовувати окремий пакувальник рулонів.  

Під час заготівлі сінажу герметичне пакування рулонів у плівку виконують двома способами: прес-підбирачем або окремою машиною. Перший варіант ніби зручніший, бо потребує менше витрат часу на весь цикл. Однак прес-підбирач може працювати як із травами, так і з соломою, і значну частку робочого часу пакувальник буде просто кататись разом із прес-підбирачем. А це збільшення габаритів і ваги машини й, відповідно, додаткові незручності та більші витрати пального. Тому окремий пакувальник рулонів є вигіднішим і зручнішим для господарств. Компанія KRONE пропонує дві моделі пакувальників рулонів: навісний EasyWrap 150 і причіпний EasyWrap 165 Т. 

Компактний і швидкий 

Навісну модель EasyWrap 150 розробляли так, щоб її можна було чіпляти на задню або передню навіску трактора, та навіть як робоче знаряддя колісного або телескопічного навантажувача. Тобто якщо в господарстві трактори працюють на інших роботах, навантажувач легко може їх замінити. Пакувальник рулонів має власну гідросистему, тому достатньо однієї пари гідровиходів для його роботи. Керування здійснюється через монітор KRONE DS 500 або будь-який ISOBUS-термінал. 

Агрегат розраховано на значну масу рулонів. Зазвичай вага рулону із сінажем не перевищує 750 кг. Проте EasyWrap 150 здатен працювати з масою до 1600 кг. Коли пакувальник агрегатується з легкими тракторами, може застосовуватись опорний ролик, що зменшує навантаження на навіску й поліпшує стійкість машини. 

Пакувальний пристрій має одну консоль, що обертається зі швидкістю до 36 об./хв. Це забезпечує високу продуктивність і сприяє запуску швидкої ферментації. У підсумку це позитивно позначається на якості корму, збільшується відсоток поїдання його тваринами, поліпшується трансформація. 

Автоматичне пакування рулону

Агрегат здатен працювати в автоматичному режимі. Оператору достатньо під’їхати до рулону, і коли він ляже на опорні ролики, починається процес пакування. Усі операції виконуються одна за одною, оператор тільки стежить, щоб усе відбувалось коректно. Коли закінчується або рветься плівка, вальці зупиняються — подається сигнал оператору. Далі той вирішує, що треба робити: міняти рулон із плівкою чи пакувати далі.

У процесі пакування рулон обертається на великих напрямних вальцях. Один із них приводить у рух гідромотор, інший обертається вільно. За бажання можна встановити два вальці з гідромоторами. Це забезпечує стабільніше і точне обертання рулону. 

За потреби пакувальник можна оснастити функцією перекидання рулонів. Після пакування їх перекидають на торець, що запобігає скочуванню по схилах. Одночасно перекидач слугує датчиком системи EasyLoad — коли рулон під час захвату лягає на ролик, вальці автоматично сходяться й підіймають рулон. 

Завжди вперед 

Причіпна модель KRONE EasyWrap 165 T працює за принципом бокового підбору рулонів за аналогією з причепами для перевезення рулонів і тюків. Оператору не потрібно постійно змінювати напрямок руху, що значно полегшує пакування. Поворотний дишель із гідроциліндром дає змогу швидко приводити агрегат у робоче положення, коли трактор наближається до рулону. Завантаження відбувається за допомогою важеля. Залежно від розміру рулонів оператор має встановити потрібну довжину важеля — для цього навіть не потрібен інструмент. Максимальна вага рулону може сягати 1750 кг. 

Для пакувальника EasyWrap 165 T також передбачено автоматичний режим роботи. Коли рулон торкається сигнальної пластини, процес запускається і триває до повного завершення. Оператору треба тільки скеровувати трактор до наступного рулону. Вивантаження рулонів відбувається на ходу, щоб досягати максимальної продуктивності. Для цього пакувальний стіл відкидається далеко назад, щоб рулон плавно зісковзнув на землю. Для захисту плівки виробник пропонує замовити захисний фартух, який тягнеться позаду пакувальника. Якщо доводиться працювати на схилах, можна замовити перекидач рулонів. Його чіпляють позаду пакувальника, і коли рулон вивантажується, один бік рулону опускається із запізненням від іншого — таким чином відбувається перекидання. 

Пакувальний стіл складається з чотирьох широких ременів, які приводять у рух два вальці. Рулон «сідає» глибоко між приводними вальцями, а з торців підтримується шістьма напрямними роликами. Цього достатньо для точного утримання рулонів будь-якого розміру й ваги. 

Для причіпної моделі EasyWrap 165 T передбачено подвійний пакувальний пристрій. Він обертається зі швидкістю 40 об./хв, тож на один рулон витрачається мінімум часу. Положення пристрою контролюють датчики, тому не виникає проблем під час зміни тракторів і роботи з гідросистемами різної продуктивності. Заміна плівки відбувається швидко і просто: після відкидання пристрою попереднього натягу та тримача рулон плівки просто насаджується, а плівку треба заправити в пристрій попереднього натягу. Для цього кронштейн обмотування може бути переміщений як уперед, так і назад натисканням кнопки на зовнішньому пульті керування, розташованому безпосередньо на машині. 

Пристрій попереднього натягу розтягує плівку залежно від потреби в межах 55–70% і таким чином забезпечує ефективне використання плівки. У пристрій інтегровано датчик розриву, тож якщо плівка надірвалась, механізатор  може зупинити пакувальний пристрій для повторного заправляння плівки або зменшити швидкість обертання пакувального пристрою удвічі й працювати далі. 

За допомогою утримувального та відрізального пристрою плівка після пакування чисто відрізається дуже близько до рулону. На запакованому рулоні не лишається вільних кінців плівки. Підпружинений затискний пристрій надійно утримує кінець плівки для наступного обмотування. 

Керування машиною здійснюється через монітор DS 500, ISOBUS-термінали CCI 800 і CCI 1200 або ISOBUS-термінал трактора. Власна гідросистема забезпечує роботу всіх агрегатів, тому від трактора потрібна тільки робота гідронасоса. 

Загалом обидві моделі здатні виконувати свої завдання з високою швидкістю й максимальною якістю. Оператору не потрібно довго навчатись працювати з ними: машини доволі прості — принцип їх роботи легко зрозуміти й навіть новачку. Обслуговування також не вимагає багато часу, тож експлуатація пакувальників EasyWrap є легкою і приємною. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ