Тваринництво

Як захистити печінку птиці

Для підтримання функції печінки птиці доцільно поєднувати заходи з менеджменту й годівлі. Додатковим інструментом можуть бути кормові добавки, пише журнал «Наше птахівництво».

Захистити функцію печінки під силу адсорбентам мікотоксинів. Вони діють у кишківнику, зв’язуючи токсини на своїй поверхні, роблячи їх недоступними для поглинання. Комплекс токсин‒адсорбент‒мікотоксин потім виводиться з організму.

Бетаїн підтримує осмотичний тиск у клітинах кишкового епітелію й зменшує втрату води. За гіперосмотичних умов поглинання холіну мітохондріями збільшується і перетворюється на бетаїн для регулювання об’єму клітин. Осмолітичний ефект бетаїну також може полегшити перебіг теплового стресу та поліпшити засвоюваність поживних речовин.

Зберігаючись у великих кількостях в печінці, бетаїн також є донором метильних груп у метаболізмі одноатомного вуглецю і впливає на метаболізм ліпідів, підтримуючи біосинтез L-карнітину разом із метіоніном з лізину.

Завдяки ефекту економії метіоніну бетаїн збільшує доступність метіоніну для синтезу білків, а завдяки ефекту економії холіну робить його доступнішим для ліпідного обміну.

Холін є незамінною поживною речовиною, зокрема є донором метильних груп, бере участь у біоенергетичних процесах мітохондрій, які регулюють обмін ліпідів і глюкози. Холін також виконує функцію пакування й експорту жирів у ліпопротеїнах дуже низької щільності й у розчиненні жовчних солей для їх виділення.