Тваринництво

Додавання бетаїну в корм дає змогу метіоніну й холіну виконувати свою важливу роботу

Бетаїн — найкращий вибір

Бетаїн — найкращий вибір

  Бетаїн — найефективніший донор метильних груп. Його додавання в корм дає змогу метіоніну й холіну виконувати свою важливу роботу.  

Бетаїн є ефективним донором метильних груп. Його високий вміст у рослинах та організмах тварин значно знижує потребу в альтернативних джерелах метильних груп. 

ПЕРЕВАГИ БЕТАЇНУ 

Метильні групи — це молекули, що складаються з одного центрального атома вуглецю, пов’язаного з трьома атомами водню, які є частиною більшої молекули. Вони беруть участь у процесі метилювання, під час якого вся група переходить від однієї молекули до іншої. Це вкрай важливий метаболічний процес, що суттєво впливає на функції клітин організму. 

Наявність достатньої кількості метильних груп життєво важлива для синтезу РНК і ДНК, регуляції генів, імунної функції, синтезу білка і метаболізму жирних кислот. Усі більш ніж 50 найважливіших процесів метилювання мають спільну потребу в субстраті — метильних групах. У процесі розвитку тварин ці процеси є важливими не лише для підтримання основних життєвих функцій, а й для забезпечення потреб у рості. 

Організм птиці не здатен синтезувати метильні групи. Вони надходять від донорів метильних груп, які отримують через комбікорм. Основним джерелом метильних груп для тварин є метіонін. Однак він — не лише основне джерело метильних груп, а й незамінна амінокислота, що потрібна для синтезу білка та інших процесів. Після того, як метіонін віддає свою метильну групу, утворена цитотоксична молекула — гомоцистеїн — може бути повторно метильована (якщо є додаткові джерела метильних груп) або перетворена на цистеїн, коли немає доступних метильних груп для повторного метилювання. 

Є кілька речовин, що функціонують як джерела додаткових метильних груп, включно з фолатами, холіном і бетаїном. Холін додають у корм як донор метильних груп і для економії метіоніну. Холін є провітаміном, і його потрібно значно більше, ніж інших вітамінів. Холін також виконує низку інших важливих функцій в організмі, включно як попередник для синтезу нейромедіаторів; як необхідна складова клітинних мембран, як компонент, що потрібен для жирового обміну в печінці, як донор метильної групи після окислення до бетаїну. 

На відміну від більшості вітамінів, холін може синтезуватися в організмі тварин. Однак синтез може бути недостатнім, тому виникає потреба в його додаванні в раціон. Потреба в такій домішці залежить від виду та віку тварини, а також кількості холіну, що міститься в кормовій сировині. Однак слід зазначити: більшість кормів містять достатню кількість холіну для задоволення основних потреб тварин. Додатковий холін у складі корму буде в основному джерелом додаткових метильних груп. Найпоширенішим джерелом холіну для додавання в раціон є холін хлорид. Однак, незважаючи на широке застосування, у холін хлориду є кілька недоліків — він несприятливо взаємодіє з вітамінами, різко знижуючи їхню активність, зокрема вітаміни K, C, B1 і A

Крім того, холін хлорид не повністю засвоюється в кишківнику, що часто вимагає додавання його великої кількості в раціон. Ризик такої неабсорбції полягає в його перетворенні кишковою мікробіотою на триметиламін, який може потрапляти в кров і чинити несприятливий вплив на організм. Під час виробництва синтетичного холін хлориду використовується етиленоксид — ще одне джерело зараження. Додатково варто зазначити, що холін хлорид має корозійні властивості й може пошкодити обладнання комбікормового заводу. 

ДОДАВАННЯ БЕТАЇНУ ЯК АЛЬТЕРНАТИВА 

Бетаїн (триметилгліцин), як холін і метіонін, є ефективним донором метильних груп, що може знизити потребу в інших донорах. Це органічна сполука, що є в рослинах, тваринах і мікроорганізмах. Вона може утворюватися в результаті окислення холіну або надходити з кормом. Печінка та нирки отримують бетаїн із крові. Крім того, він зберігається в печінці, де функціонує в основному як донор метильних груп (рис.)

Підвищення стресу, наприклад, теплового, збільшує потребу тварини в метильних групах. Крім того, ця потреба може змінюватися з часом та змінами умов утримання птиці. Забезпечення постійного надходження метильних груп у печінку птиці підтримує оптимальні виробничі показники та стійкість до стресових чинників. Триметилгліцин є ідеальною молекулою для досягнення цієї мети. По-перше, він ефективніший, ніж холін хлорид, з урахуванням вищого рівня безпеки для здоров’я, а по-друге, це оптимальніший варіант, ніж збільшення рівня метіоніну. Тому висока концентрація бетаїну в печінці оптимізує доступність метильних груп, забезпечуючи стійкість організму, яка є головною для продуктивного тваринництва. 

У кормових добавках застосовують дві форми бетаїну — безводний бетаїн і гідрохлорид бетаїну. Безводний бетаїн є біполярною молекулою, аналогічною природному бетаїну, тоді як гідрохлорид бетаїну — синтетична молекула. 

Бетаїн має безліч переваг перед холіном хлоридом у раціонах. Він є ефективнішим донором метильних груп, ніж холін, бо останній має бути окислений до бетаїну, перш ніж стати донором метильної групи. Тому додавання триметилгліцину в раціон усуває цей етап. Крім того, бетаїн має нижчу молекулярну масу, порівнюючи з холіном хлоридом і в 2,17 раза ефективніше передає метильні групи. 

Ще однією перевагою бетаїну (зокрема безводного бетаїну) перед холіном хлоридом є його осмолітичні властивості. Осмоліти — це сполуки, що накопичуються в клітинах під час впливу стресових умов. Як осмоліт бетаїн запобігає втратам води організмом. Він також захищає клітинні структури, як-от білки, ферменти та ДНК, і є важливим для клітин, що піддаються осмотичному стресу. Додатково слід зазначити, що бетаїн не взаємодіє з чутливими вітамінами в преміксах або кормах і навіть може захищати їх, а також не спричиняє корозію обладнання комбікормового заводу. 

Hepatron® — це серія рідких і порошкоподібних кормових препаратів на основі бетаїну, які ефективно підвищують доступність метильних груп. Цей препарат гнучкий у застосуванні — його можна додати в премікси або безпосередньо в кормозмішувач. Hepatron® складається з кількох продуктів на основі бетаїну, що добре зарекомендували себе, які розрізняються за своєю дією, способом застосування і вартістю. Компанія Biochem має багаторічний досвід застосування бетаїну і пропонує широкий вибір продуктів лінійки Hepatron®. 

Незважаючи на те, що бетаїн не здатний повністю замінити основні та важливі функції холіну, він може доставляти метильні групи швидше і з меншою втратою енергії, ніж холін хлорид. Додавання бетаїну в корм дає змогу метіоніну і холіну виконувати свою важливу роботу. Тому, якщо ви плануєте додати холін хлорид до корму з метою збільшення метильних груп, то найкраще обрати бетаїн. 

Матеріал надала компанія Biochem 

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
4
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ