Тваринництво

Уведення в раціон птиці кормових добавок, склад яких містить ферменти, пробіотики та бетаїн, сприяє подовженню продуктивного періоду несучок

Комбіновані технології

Комбіновані технології

Уведення в раціон птиці кормових добавок, склад яких містить ферменти, пробіотики та бетаїн, сприяє подовженню продуктивного періоду несучок, покращенню їх продуктивності та якості курячого яйця.  

За даними компанії Danisco Animal Nutrition & Health (частина компанії IFF), додавання птиці кормових добавок, склад яких містить ферменти, пробіотики та бетаїн, незалежно від їх застосування — окремо чи в комбінації — сприяє усуненню таких проблем, як скорочення кількості насічки та брудного яйця. Також забезпечується отримання достатньої кількості поживних речовин несучкам з корму впродовж їх подовженого продуктивного циклу (для курей віком понад 100 тижнів). 

ДОДАВАННЯ ВИСОКОЕФЕКТИВНОЇ ФІТАЗИ 

У нинішніх умовах інтенсифікації виробництва птахофабрики яєчного напряму виробництва докладають чимало зусиль і успішно збільшують цикл яйцекладки несучок віком понад 100 тижнів шляхом покращення генетики птиці, мікроклімату, менеджменту. Довші виробничі цикли означають, що потрібно менше ремонтного молодняку, а це сприяє сталому виробництву та зниженню виробничих витрат. 

За збільшення періоду яйцекладки в дорослої птиці значно підвищуються її фізіологічні потреби, тому годівля стає ключем до підтримання її продуктивності, підвищення ефективності виробництва та покращення якості яйця. Мінеральні резерви кісток за інтенсивної несучості в птиці виснажуються швидше, якщо в раціоні недостатньо кальцію і фосфору для підтримання несучості. Це негативно впливає на продуктивність і благополуччя птиці через підвищений ризик викривлення або навіть ламання кісток, через загальну крихкість кісток і шкаралупи. Додавання високоефективної фітази, наприклад, Axtra® PHY GOLD, у раціон несучок значно підвищує доступність мінералів (кальцію, марганцю, цинку, фосфору) з корму. 

Якість яйця також знижується зі збільшенням віку несучок. Несучки потребують такої самої кількості кальцію для виробництва яєчної шкаралупи (6 г), але з віком у них спостерігається явна тенденція до збільшення розміру яєць, що збільшує ризик появи різного роду дефектів — тріщин / бою яйця. Годівля несучок оптимізованим раціоном із додаванням ферментів фітази й карбогідрази допомагає зберегти якість яйця та міцність шкаралупи мірою старіння птиці в рамках виробничого циклу до її фізіологічної линьки. 

Кури-несучки мають таку специфічність, як споживання рівно тієї кількості корму, що задовольняє їхні метаболічні потреби, в той час як бройлери вживатимуть  корм понад повне насичення. Ще однією важливою фізіологічною особливістю птиці яєчних кросів є те, що вони мають довший кишківник, як порівняти з масою тіла, що призводить до ефективнішого засвоєння поживних речовин із корму, а це означає, що вони краще за бройлерів перетравлюють клітковину. Ці розбіжності в рості й системі травлення впливають на формування раціонів, що згодовуються несучкам і бройлерам. 

Несучки можуть споживати корм вибірково й вибирати частинки з розсипного корму. З віком птиці вибіркове споживання в несучки проявляється частіше. Щоб домогтися високої продуктивності на подовженому циклі яйцекладки понад 100 тижнів, дуже важливо збалансувати вартість корму і якість. 

ЗАСТОСУВАННЯ КОМБІНОВАНИХ ПРЕПАРАТІВ 

Якість яйця є головним чинником для збільшення кількості товарного яйця на виробництві. Бій яйця може становити до 8–10% виробничих втрат. Кормові добавки значно покращують засвоюваність поживних речовин із корму, а також якість товарного яйця, оптимізуючи загальну прибутковість підприємства. 

У раціоні несучок може міститися велика кількість антипоживних чинників, проте ферменти фітази, карбогідрази та протеази підвищують доступність поживних речовин із корму, підтримуючи сприятливий нутрибіотичний стан і покращуючи продуктивність птиці. 

Пробіотики підтримують баланс корисних бактерій у ШКТ птиці, що сприяє здоров’ю кишківника птиці й нормальному засвоєнню поживних речовин із корму. Бетаїн пом’якшує наслідки теплового стресу в птиці, зміцнює кишковий бар’єр, а також є джерелом метильних груп, замінюючи холін. 

Комбінація ксиланази та бета-глюканази, наприклад Axtra® XB, знижує в’язкість умісту кишківника, завдяки чому значно зменшується кількість брудного яйця. Крім того, фітаза Axtra® PHY GOLD гідролізує фітат, вивільняючи мінерали: кальцій і фосфор, а також амінокислоти та енергію, потрібні для формування яєчної шкаралупи та зменшення кількості яєць із насічкою. 

Одна з цілей дослідної програми компанії Danisco у вивченні годівлі несучки — краще зрозуміти сукупний вплив різних технологій, наприклад, різноманітних комбінацій ферментів або фітази разом із пробіотиками або фітогенними речовинами. 

Оскільки Danisco Animal Nutrition & Health має широкий асортимент продукції, вивчення поєднання технологій упродовж вирощування несучок дає змогу розробляти програми, орієнтовані на конкретного клієнта для кожного стану ринку. Ми провели понад 30 досліджень на несучках у 14 різних країнах, які продемонстрували покращення у неї несучості та яєчної маси за допомогою біотехнологій. 

ДІЯ КОМБІНОВАНИХ ТЕХНОЛОГІЙ ДЛЯ НЕСУЧОК 

Дослідження на курях-несучках, до раціонів яких додавали ферменти Axtra® PHY та Axtra®XB, за застосування матричних значень продемонструвало зниження витрат на корм за одночасного підвищення яєчної продуктивності у дослідної птиці. Також покращилась міцність яєчної шкарлупи проти птиці контрольної групи, що отримувала тільки Axtra® PHY. 

У нещодавно проведених дослідженнях вивчали такі параметри, як: якість кісток, імунні маркери (експресія генів імуномодуляторів та переносників поживних речовин) та параметри крові у птиці. 

Склад рецептур кормів для курей-несучок можуть сильно відрізнятися в різних країнах світу. Це залежить від цін на компоненти корму та їх доступності. З тим спільною метою наших клієнтів є отримання прибутку і максимальне зниження витрат на корми, зменшення виділення неперетравлених поживних речовин разом із послідом, підвищення засвоюваності поживних речовин і продуктивності. 

Тому Danisco Animal Nutrition & Health застосувала структурований підхід, проаналізувавши 17 регіональних раціонів курей-несучок, щоб краще зрозуміти властивості різних альтернативних видів сировини й наявність у ній антипоживних чинників. 

Ми оцінили різні рівні засвоюваності для цих 17 раціонів шляхом кількісного визначення чотирьох основних антипоживних чинників: фітатного фосфору, розчинних  НКП, загальної кількості арабіноксиланів та неперетравленого сирого протеїну. Для більшості раціонів несучок рівні складності засвоєння були класифіковані як середні або високі: 87% раціонів мали середній або високий рівень фітату фосфору та розчинних НКП. Крім того, 94% раціонів несучок містили середній або високий рівень неперетравленого сирого білка. Це показує, що раціони несучок, як правило, не повністю засвоюються, що означає наявність достатньої кількості неперетравлених субстратів для екзогенних ферментів. 

У застосуванні матричних значень для кількох продуктів ураховується рівень субстрату в раціоні. Наприклад, якщо фітат є в раціоні у великих кількостях завдяки введенню рисових висівок, можливість вивільнення поживних речовин збільшується, тому можна застосовувати більше матричне значення, порівнюючи із застосовуваним тоді, коли рівень фітату нижчий. Ми також продемонстрували, що повні матричні значення (для мінералів, енергії та амінокислот) можуть успішно застосовуватися для окремих або комбінованих ферментів у годівлі несучок. 

ЕКОНОМІЧНИЙ ЕФЕКТ ЗАСТОСУВАННЯ КОРМОВИХ ДОБАВОК 

Для оцінювання рентабельності інвестицій і переваг застосування кормових добавок потрібно враховувати багато виробничих параметрів: стандарти кросу, відсоток несучості, конкретні умови на птахофабриці, кількість розміщеної птиці, поточну продуктивність птиці на птахофабриці; врахувати параметри, специфічні для певного виробництва; тривалість виробничого циклу, конверсію корму, масу яйця, кількість отриманих яєць на 1 кг корму, збереженість птиці, витрати на корм тощо. 

Слід визначити, які технології застосовуватимуть: кожна окремо або кілька технологій спільно. Треба провести підготовчу роботу з оцінювання зниження витрат на корми, пов’язаного з додаванням різних ферментів з урахуванням потенційного застосування матричних значень. 

Далі буде проводитись кількісне оцінювання поліпшення продуктивності птиці для кожної технології, виражене у відсотковому зниженні КК, підвищенні збереженості, несучості та кількості товарного яйця. Важливо зазначити, що поліпшення продуктивності птиці не враховуватиметься в застосуванні повних матричних значень. 

Наприкінці оцінювання економічного ефекту застосування наших продуктів ми можемо розрахувати вигоду або на 1 кг яйцемаси, або на 1000 яєць. Це дає нам змогу визначити чисту вигоду на голову розміщеної птиці та, зрештою, загальну рентабельність інвестицій. 

Danisco Animal Nutrition & Health активно співпрацює з птахофабриками й надає підтримку в досягненні поставлених цілей. У планах компанії — проведення додаткових досліджень із метою вивчення можливих комбінацій різних технологій та співпраця з консалтинговими групами на різних ринках для визначення незадоволеності потреб. 

Для досягнення цілей сталого розвитку ми й далі оцінюватимемо ефективність наявних і нових технологій із використанням місцевої сировини та конкретних раціонів. 

У мінливому нормативному середовищі ми хочемо підтримувати ініціативи наших клієнтів щодо дотримання їхніх стандартів якості, особливо пов’язаних із безпекою харчових продуктів. 

Нарешті, зосередивши увагу на задоволенні потреб споживачів, ми використовуватимемо біотехнології в індустрії годівлі промислової несучки, щоб зробити внесок у створення більш сталого виробництва птахівничої продукції та забезпечення продуктивного «довголіття» курей-несучок. 

Автор: Саад Гілані
Джерело:
Наше Птахівництво
Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ