Тваринництво

Через активний імпорт українських яєць у Болгарії банкрутіють птахофабрики

Через активний імпорт українських яєць у Болгарії банкрутіють птахофабрики

Болгарські виробники страждають через імпорт свіжих яєць для споживання з України. Європейська Комісія повинна заборонити ввезення українських яєць до країни.

Таку вимогу висунув міністр сільського господарства і продовольства Болгарії Георгій Тахов під час засідання Ради ЄС із питань сільського господарства та рибальства, пише Agroportal.

За його словами, за І півріччя 2024 року імпорт українських яєць до Болгарії сягнув 2618 тонн, що вп’ятеро більше в річному обчисленні. Оголошені імпортні ціни значно нижчі, ніж на болгарські яйця, що чинить серйозний тиск на ціни на внутрішньому ринку, додав міністр.

Георгій Тахов обґрунтував прохання тим, що захисні заходи, вжиті до цього часу на рівні ЄС, не забезпечили очікуваного ефекту стримування й недостатні для полегшення ситуації на ринку яєць у Болгарії.

«Ми за тверду підтримку народу України, але це в жодному разі не повинно коштувати банкрутств і порушувати права наших фермерів», ‒ заявив він.

Міністр уточнив, що імпорт свіжих курячих яєць з України також спричинив банкрутства болгарських птахофабрик.

За даними Держстату України, за вісім місяців цього року до Болгарії експортували 3,8 тис. тонн яєць на суму $4,2 млн. За весь 2023 рік ця країна закупила 2,5 тис. тонн вітчизняних яєць на суму $2,9 млн. Нагадаємо, що Болгарія не входить до трійки найбільших імпортерів українських яєць.